Territori
Societat 01/02/2024

El Govern estrena la gestió de Costes amb cinc camps de boies per protegir la posidònia

El Pla de ports preveu l'impuls d'aquestes instal·lacions, que de moment es faran a Es Caló d'Artà, Sa Foradada, Porroig, Cala d'Hort i l'Illa de l'Aire

2 min
Mor un escalador en caura de Sa Foradada

PalmaLa Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua estrena funcions després del traspàs parcial de les competències de Costes, amb una aposta per la protecció de la posidònia. En el primer procés d'exposició pública d'instal·lacions en domini públic marítim-terrestre ha iniciat el tràmit final per fer cinc camps de boies a zones diferents de les Balears amb un mateix objectiu: protegir la posidònia.

La conselleria de Juan Manuel Lafuente ja ha publicat les condicions tècniques dels camps de boies d'amarratge ecològiques a Sa Foradada, Deià; Es Caló d' Artà; Porroig i Cala d' Hort, a Sant Josep de Sa Talaia; i a l'illa de l'Aire, a Sant Lluís. Les instal·lacions tenen com a finalitat facilitar que les embarcacions d'esbarjo que naveguen per aquestes zones trobin un lloc on fermar-se sense caure en la temptació d'haver de tirar l'àncora dins la mar, fet que, d'altra banda, està prohibit per la llei, però que malauradament es continua produint.

Es tracta de projectes que ja es preveien al Pla de ports. El Govern del Pacte els va aprovar poc abans de les eleccions per anar reduint les opcions de fondeig damunt la posidònia, i també per regular cada vegada més l'activitat nàutica i la pressió que exerceix durant l'estiu. Segons explicaren en el seu moment els impulsors del pla, "dona resposta a una demanda cada vegada més alta d’accés a la navegació, però no amb la creació de nous ports, sinó gestionant d’una manera més eficaç els espais portuaris actuals, a més d'afavorir noves fórmules, de manera que més persones puguin fer ús del mateix amarrament".

En aquests moments, la xarxa d’instal·lacions nàutiques de la Comunitat Autònoma –gestionades per Ports IB– té 47 ports, 13 camps de fondeig de baix impacte i 13 instal·lacions de rampes. Ports IB gestiona aproximadament 14.500 punts d’amarratge. Quan es va aprovar el pla, que de moment no ha estat modificat, es va prioritzar la gestió de la capacitat existent i, en tot cas, la creació de sistemes com les boies ecològiques amb el propòsit de regular millor el fondeig il·legal.

Hotel Es Marquès

Un dels altres projectes que ha sortit a informació pública en aquesta primera tongada fruit de les noves atribucions de Costes és l'hotel del Marquès, a Ses Salines. Aquesta instal·lació a primera línia va dur als tribunals la denegació de la pròrroga que demanava per poder continuar ocupant el domini públic amb diverses terrasses i una piscina. Ara, torna a tramitar el manteniment de les instal·lacions damunt la zona que controla Costes, a més d'un mur de protecció.

Per la seva banda, també ha sortit a informació pública l'embarcador de la platja Torà, a Peguera, amb l'Ajuntament de Calvià com a promotor.

stats