El govern espanyol estudia abaixar a un 5 la nota mínima per becar estudiants de màsters obligatoris

Per a la resta de màsters, la nota mínima continua sent un 7, segons l'esborrany del reial decret

Ara
2 min
Estudiants en una aula

BarcelonaSi un estudiant volia fer un màster obligatori (els que habiliten per fer algunes professions, com advocat, professor de secundària i psicòleg) i volia una beca havia d'obtenir com a mínim un 6,5 al grau. Però ara el govern espanyol vol rebaixar aquesta exigència i demanar un 5 de mitjana, tal com estableix l'esborrany del reial decret que regula els llindars de renda i la quantia de les beques per al curs vinent.

"Els estudiants de primer curs de màsters que habilitin o que siguin condició necessària per l'exercici d'una professió hauran d'acreditar una nota mitjana de 5 punts als estudis previs que els donen accés al màster. Als estudis de màster restants la nota serà de 7 punts", afirma el text, avançat pel diari Abc. Per tant, la gran majoria de màsters no es veuen afectats per la mesura, perquè fins ara la nota mínima per rebre una beca era un 7.

El polèmic ministre José Ignacio Wert, del PP, va apujar les notes mitjanes que permetien accedir a una beca l'any 2012, fins i tot a l'ESO i a batxillerat, en una decisió que va enervar els estudiants. Fins ara s'havien abaixat les mitjanes per tenir una ajuda econòmica al batxillerat i als graus, però no als màsters.

El projecte de reial decret deixa clar que aquest 5 com a mínim també s'aplicarà als estudiants del segon curs del màster obligatori (i no d'un 6,5, com fins ara) i preveu també ajudes per als alumnes amb necessitats específiques per discapacitat o trastorns de conducta, de comunicació i llenguatge, autista o bé per alta capacitat intel·lectual.

La Coordinadora de Representants d'Estudiants d'Universitats Públiques (CREUP) considera insuficient la decisió i defensa la supressió de tots els requisits acadèmics per a les beques, perquè aquestes ajudes "no són un premi" sinó "un suport perquè milers d'estudiants puguin estudiar". Per això lamenta que entre els requisits acadèmics que ara es demanen hi hagi percentatges de crèdits superats "excessius", com el fet de demanar el 90% dels crèdits aprovats d'un curs per mantenir la beca el següent. Si no s'arriba a aquest llindar mínim, l'estudiant ha de tornar la beca. "Aquest sistema expulsa del sistema universitari per motius econòmics i endeuta estudiants any rere any", han afirmat.

És la segona novetat que fa referència als màsters habilitants en pocs dies, després que el ministeri d'Universitats anunciés que el preu mitjà dels màsters obligatoris baixaria i s'equipararia al preu dels graus universitaris, com a molt tard el curs 2022-23 a tot l'Estat. La mesura preveu que a Catalunya els alumnes matriculats en un màster habilitant passin de pagar uns 1.800 euros a uns 1.100 cada any, després que aquest any entrés en vigor la rebaixa del 30% de les taxes universitàries. Això suposarà 2,5 milions d'euros menys per a la Generalitat, que haurà d'assumir aquesta diferència; uns 10,5 milions d'euros en total entre tots els governs autonòmics.

stats