Societat 06/05/2020

El Govern elabora 14 protocols de salut laboral per a cada sector comercial

Les mesures són obligatòries per a empreses, autònoms, treballadors i clients

Ara Balears
2 min
Es faran inspeccions per garantir que els comerços compleixen amb els protocols

PalmaEl Govern balear ha elaborat 14 protocols de salut i seguretat laboral que són diferents per cadascun dels sectors que reinicien la seva activitat en el pla de desconfinament. Les mesures són obligatòries tant per a les empreses com per als autònoms, treballadors i clients. Així ho ha comunicat el director de l'Institut Balear de Salut i Seguretat Laboral (Ibassal), Rubén Castro, en una roda de premsa.

L'objectiu d'aquestes guies preventives és "evitar que augmentin els contagis de covid-19". Si bé els protocols són específics per a cada sector, també hi ha "mesures uniformes" que afecten tothom, com per exemple "mantenir "la distància física mínima de dos metres entre les persones; l'obligació de dur mascareta, en cas que no es respecti aquesta distància i en els espais tancats; la constant neteja i desinfecció dels aparells i centres de treball, i mantenir les mans netes", ha exposat. A banda, també s'ha "elaborat un qüestionari que hauran d'omplir els treballadors abans de reincorporar-se al seu lloc de feina".

El director de l'Ibassal ha assenyalat que els protocols "són obligatoris" i que si no es compleixen les normes de seguretat "es podrà paralitzar el centre de treball". En cas que sigui un client el que no respecti les mesures "serà l'autoritat sanitària la que en definirà les conseqüències".

Per garantir que es compleixen els protocols, Castro ha advertit que "a partir de la setmana que ve els tècnics de prevenció de riscos de l'Ibassal faran visites a les diferents activitats que es reactivaran" i ho faran de "manera coordinada amb la inspecció de Treball i Seguretat Social, i les forces i cossos de seguretat de l'Estat". L'objectiu d'aquestes visites és "reforçar la seguretat i garantir el compliment de les mesures preventives", ha afegit.

Per la seva banda, el director general de Comerç, Miquel Piñol, ha destacat la "importància" que tenen aquests protocols per al comerç, ja que a les Illes aquest sector és "el segon més important, amb 62.000 treballadors". Ha assenyalat també que "aquestes mesures estan adreçades a aquest col·lectiu però també als clients que acudeixin als establiments".

stats