Societat 03/05/2018

El Govern destina 1,9 milions d'euros a ajudes per subvencionar la càrrega de cotxes elèctrics a les empreses

Hotels, lloguers de vehicles i tallers mecànics podran optar enguany a ajudes per un 50% del cost de la instal·lació d'aquests punts

Aina Solano
3 min
A partir del 2025 ja no es podran incorporar nous vehicles diesel a Balears, i el 2035 tots hauran de ser elèctrics.

PalmaEl Consell de Govern aprovarà aquest divendres una línia d'ajudes d'1,9 milions d'euros destinada a subvencionar, el 2018 i amb caràcter retroactiu, fins el 50% del cost de la instal·lació dels punts de càrrega de cotxes elèctrics per a hotels, empreses de lloguer de vehicles i tallers mecànics. Ho ha avançat el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, qui ha destacat la vocació de continuïtat d'aquestes subvencions, en l'aposta del Govern per fer passes amb vista a l'aprovació de la futura llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes. La nova norma, que està en període d'exposició pública, preveu que a partir de l'any 2025 ja no es puguin incorporar nous vehicles dièsel a les Balears i que el 2035 tots els nous vehicles siguin elèctrics.

Les Illes ja disposen de 300 punts de recàrrega de vehicles elèctrics, segons Pons, qui ha assenyalat que un 95% dels municipis de Balears disposen d'almenys un d'aquests punts.

Marc Pons ha anunciat que la línia d'ajudes per a punts de càrrega de cotxes elèctrics a empreses es renovarà l'any que ve.

El titular de Territori, Energia i Mobilitat ha assenyalat que l'hoteler és un “sector estratègic” en aquest impuls per a unes Illes més netes i ha valorat “positivament” que “als nostres hotels hi pugui haver punts de recàrrega”.

Marc Pons també ha parlat de la possibilitat que les empreses de lloguer de cotxes puguin carregar els seus vehicles elèctrics en els seus establiments i ha defensat el valor afegit que suposarà la possibilitat de carregar aquests cotxes per a les empreses de reparació de vehicles. Així mateix, ha afegit que a partir del 2020, les empreses de lloguer de cotxes hauran d'anar incrementant la seva flota de vehicles elèctrics.

Paral·lelament a aquestes subvencions, el Govern treballa en una altra línia d'ajudes per un import de 10 milions d'euros per a la instal·lació, al llarg dels pròxims cinc anys, de 500 nous punts de càrrega.

Possibilitat de recàrrega amb plaques solars

El president de l'Associació Balear d'Especialistes en Reparadors d'Automoció i Nàutica (ABERAN), Julio González, ha valorat positivament les ajudes que aprovarà demà el Govern i ha proposat a l'Executiu que, a banda dels punts de recàrrega convencionals, consideri la possibilitat que la càrrega “es pugui dur a terme amb plaques solars per estalviar energia”. González ha assegurat que el fet que els tallers d'automòbils puguin disposar de punts de recàrrega servirà per incentivar el volum de feina d'aquestes empreses i, sobretot, per a les previsions de l'Executiu amb vista al 2030 pel que fa a aquest tipus de vehicles. El president d'ABERAN ha explicat que el 50% dels 2.114 tallers existents a Balears “s'haurà de renovar considerablement”, i ha advertit que els que formin part del 50% restant que no es renovin, “cauran”. A banda, ha apuntat que alguns professionals del sector “ja estan fent formació sobre cotxes elèctrics i adquirint equips per poder fer-hi feina”, la qual cosa els suposa “una inversió de prop de 10.000 euros”.

Julio González també s'ha referit a la problemàtica de la competència deslleial del sector, i ha dit que actualment hi ha prop de 500 tallers il·legals a les Illes.

Només 250 cotxes elèctrics de lloguer a Balears

També ha valorat positivament la iniciativa del Govern el president de l'Associació Empresarial de Lloguer de Vehicles Amb i Sense Conductor de Balears (AEVAB), Ramón Reus, qui ha xifrat en només 200 o 250 el nombre de cotxes elèctrics de què disposa el sector del lloguer de vehicles i ha reiterat que amb la implantació progressiva d'aquests cotxes "minvarà la flota" de vehicles de lloguer, ja que “fins ara els empresaris adquirien automòbils amb un 40% o un 50% de descompte, els feien servir per a la temporada i després els venien a altres països”. Reus considera que amb la nova llei de canvi climàtic l'exportació de vehicles de lloguer “s'acabarà”, perquè “només podran circular els cotxes elèctrics” i aquests “no es podran exportar al final de la temporada”.

stats