CORRUPCIÓ
Societat 02/02/2018

El Govern demana presó per a Matas

L’Advocacia de la Comunitat li’n sol·licita 2 anys i 10 mesos pel cas Son Espases

Ara Balears
2 min
El Govern demana presó per a Matas

PalmaL’Advocacia de la Comunitat Autònoma ha sol·licitat una condemna de 2 anys i 10 mesos de presó per a l’expresident del Govern Jaume Matas per presumptes delictes de prevaricació, frau a l’administració i tràfic d’influències en l’adjudicació de les obres de construcció de l’hospital de Son Espases. Els fets que imputen a Matas afecten el procediment per adjudicar la construcció, explotació i conservació de l’hospital de referència i un contracte amb la consultora Global PM per analitzar les propostes tècniques i econòmiques que es varen presentar al concurs de la infraestructura sanitària.

Segons l’Advocacia, la manipulació del concurs la va ordenar l’expresident i la varen executar la que en aquella època era la consellera de Salut, Aina Castillo, i l’exdirector general de l’IB-Salut, Sergio Bertrán, per beneficiar il·lícitament la unió temporal d’empreses liderada per OHL. L’escrit explica que la mesa de contractació per adjudicar la construcció va acordar demanar un informe tècnic i un altre d’econòmic de la valoració de les ofertes a dues àrees de l’IB-Salut, encara que el Servei de Salut ja havia iniciat els tràmits administratius per contractar una consultora externa perquè valoràs les ofertes. Considera que Matas va ordenar a Castillo la contractació de Global PM per avaluar les ofertes “a fi de tenir un control directe sobre el desenvolupament del procediment del concurs de l’hospital i, d’aquesta manera, poder intervenir en el seu resultat”. Llavors, l’exconsellera Castillo va transmetre l’ordre a Bertrán, que alhora la va transmetre al director econòmic de l’IB-Salut, que la va executar per “beneficiar il·lícitament la consultora i tenir-hi ascendència”. Es va concedir per 29.500 euros en un procediment negociat sense publicitat; es donà aparença de legalitat al contracte convidant a participar-hi dues empreses més. Segons l’Advocacia, aquesta contractació era innecessària perquè la Conselleria podia valorar les ofertes amb els seus propis mitjans i funcionaris, però es va fer amb total menyspreu de les normes administratives i legals, ja que s’anticipà informació confidencial, en perjudici de l’interès general i del patrimoni públic.

Després que Castillo informàs Matas que les UTE encapçaldes per OHL i Dragados eren les millor posicionades, amb una puntuació provisional similar, l’expresident va ordenar a l’exconsellera “que donàs les instruccions oportunes” perquè l’adjudicatària fos OHL, segons va admetre Castillo en la seva declaració judicial i que recull l’escrit. Detalla que Matas va entregar un sobre a Castillo amb un foli que contenia els arguments tècnics que motivaven l’adjudicació a favor d’OHL. Llavors, un informe de l’IB-Salut del 20 de juliol de 2006, realitzat basant-se en un altre informe de la consultora Global PM, atorgava més puntuació a l’oferta de la UTE que encapçalava OHL. A més de la condemna per a Jaume Matas, l’acusació en nom de la Comunitat Autònoma demana 2 anys i un mes de presó per a Aina Castillo, perquè aprecia l’atenuant de confessió, i 2 anys i 10 mesos per a Bertrán.

stats