Societat 25/08/2021

El Govern convoca nous ajuts per més d'un milió i mig d'euros per formar personal investigador

Un total de 14 s'atorgaran a centres de recerca amb l'objectiu que diversos estudiants iniciïn la seva tesi doctoral

ARA Balears
2 min
Laboratori de Son Espases.

PalmaLa Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha obert una nova convocatòria de 14 ajuts per més d'un milió i mig d'euros per a la formació de personal investigador. Segons ha informat aquest dimecres el Govern balear, les ajudes es destinaran a estudiants que vulguin iniciar la seva tesi doctoral amb l'objectiu de formar-se en recerca científica i tècnica i s'atorgaran a unitats de recerca i desenvolupament tecnològic i a empreses ubicades a les Illes.

"Les Balears són la comunitat autònoma que més ha crescut en personal dedicat a la recerca els darrers dos anys i la segona que més ha invertit en R+D de l'Estat", ha destacat el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company. En aquest sentit, ha remarcat que "promoure l'economia del coneixement mitjançant la inversió en polítiques de recerca significa fomentar la diversificació del model econòmic i la seva transformació cap a un sistema productiu més competitiu i resilient".

Per la seva banda, la secretària autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, ha afegit que "cada acció que es duu a terme és un petit gra d'arena per canviar de model socioeconòmic" i que convocatòries com aquesta són "imprescindibles si es vol sortir del monocultiu i avançar cap a un país divers i sostenible".

Tipus d'ajudes

El Govern ha detallat, a través d'un comunicat, que existiran dues línies d'ajuts. La primera inclou 12 partides per a la formació de personal investigador (FPI) a centres de recerca i desenvolupament tecnològic ubicats a les Balears. La segona modalitat, en canvi, consta de dues ajudes per a la formació de personal investigador empresarial (FPI-E) a empreses també de les Illes.

Les subvencions també cobriran les taxes acadèmiques del personal investigador en formació, que inclouen la tutela acadèmica de doctorat, l'obertura i el manteniment de l'expedient i, finalment, la defensa de la tesi doctoral. Es tracta d'una convocatòria ja consolidada fruit de la tasca iniciada la passada legislatura amb l'objectiu d'avançar cap a una economia del coneixement. En total, s'atorgaran ajudes per un import màxim d'1.536.560 euros entre el 2021 i el 2026, que es podran sol·licitar del 25 d'agost al 21 de setembre.

La convocatòria s’emmarca en els reptes de la societat de les Illes Balears establerts en el Pla de ciència, tecnologia i innovació 2018-2022. Aquests són salut, canvi demogràfic i benestar; bioeconomia i economia circular; energia sostenible, eficient i neta; transport intel·ligent, sostenible i integrat; accions pel canvi global; societat canviant, innovadora i segura i, finalment, economia, societat i cultura digital.

stats