Societat 15/07/2020

El Govern anuncia mà dura contra el turisme de gatera i no descarta tancar Punta Ballena i el carrer de la Cervesa

Els consellers Iago Negueruela i Isabel Castro asseguren que s'enduriran les mesures a zones com la Platja de Palma, Magaluf i Sant Antoni

Maria Llull
2 min
El Govern reforçarà el control i les sancions a zones on el turisme de gatera és la tònica habitual

PalmaEl Govern va anunciar dimarts que endurirà les mesures contra el turisme de gatera a zones com la Platja de Palma, Magaluf i Sant Antoni (Eivissa), després de les imatges de bauxa del cap de setmana passat. Segons ha avançat IB3 Ràdio aquest dimecres, l'Executiu tancarà Punta Balena (Magaluf) i com a mínim dos carrers a la Platja de Palma, el carrer de la Cervesa i el carrer "del jamón". Les festes sense mesures de seguretat ni prevenció es varen produir malgrat que divendres va entrar en vigor el nou règim sancionador, el qual preveu multes de fins a 600.000 euros per la comercialització de festes il·legals i el tancament de fins a tres anys dels locals que les promoguin.

Així ho va anunciar el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d'Administracions Públiques i Relacions Exteriors, Isabel Castro, després d'haver-se reunit amb la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), l'Agrupació de Cadenes Hoteleres (ACH) i els sindicats CCOO i UGT.

"S'està estudiant un enduriment de les mesures en determinades zones on hi ha molts locals que incompleixen les normes. Farem totes les actuacions necessàries i no en descartam cap. El Govern està considerant totes les possibilitats", va explicar Negueruela. "Endurirem el que faci falta perquè determinades actuacions no es puguin dur a terme. Així no es pot produir el turisme a les nostres illes", va afegir, a més de recordar que el decret contra el turisme de gatera ja va posar límits abans de la crisi sanitària del coronavirus.

Negueruela va insistir en la necessitat de mantenir les Illes Balears com a "destinació turística segura". "És vital", va afirmar. "Cal evitar les imatges que ens fan mal a tots. Hi ha persones que no segueixen les normes i que posen en risc la temporada", va continuar. De fet, el conseller va destacar que el Govern està "en contacte amb els mercats" i que continua treballant perquè les Balears siguin "la destinació més segura de la Mediterrània". "És un valor que s'ha de mantenir i s'actuarà de manera contundent", va apuntar.

Negueruela va indicar que "la seguretat sanitària i l'econòmica són primordials", ha afegit el conseller, a més d'anunciar que el Govern treballarà amb la patronal i els sindicats en un pla de comunicació per fer arribar la informació de la normativa i les sancions perquè "tothom tingui clar què no es pot fer".

Per la seva banda, Isabel Castro ha assegurat que l'Executiu reforçarà "els controls" i ha destacat que el cap de setmana passat ja "es varen iniciar procediments sancionadors", en referència a les 24 actes que es varen aixecar per incomplir la normativa i les 51 intervencions en locals i zones d'oci nocturn.

Negueruela també ha demanat més mitjans a l'Estat per fer front a la situació. "Aquest no és només un tema del Govern, sinó també del govern espanyol. Cal doblar els mitjans a l'illa i activar els plans de seguretat de cada estiu, els quals ja haurien d'estar en marxa. Cal augmentar els efectius", ha dit.

Sobre les crítiques de la patronal a l'ús obligatori de la mascareta per part dels turistes, el conseller de Turisme ha insistit que és una recomanació "dels experts sanitaris". "És una mesura que s'ha implantat en altres comunitats autònomes i és un bon mitjà per evitar la transmissió. Som una economia turística, ve gent d'altres països i hi ha concentracions", ha recordat.

Pel que fa a la caiguda de les reserves a causa de les mascaretes, que ha denunciat, entre d'altres, el conseller delegat de Melià, Gabriel Escarrer, Negueruela s'ha limitat a remarcar que "el Govern està treballant amb els touroperadors", als quals s'ha explicat "com queda la normativa".

stats