Economia
Societat 19/06/2024

El Govern considera que la productivitat és el problema "estructural" de l'economia de les Balears

La productivitat de les Balears ha decrescut un 21% en els darrers 27 anys

3 min
La directora general d’Economia i Estadística, Catalina Barceló i el vicepresident del Govern, Antoni Costa

PalmaTot i que l'economia balear ha crescut un 3,2% respecte de l'any anterior per l'increment del valor i la qualitat del sector serveis, el conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha remarcat aquest dimarts que “el problema estructural de les Illes és la productivitat”. 

Els resultats de l’Anàlisi de la Conjuntura Econòmica de les Illes Balears evidencien que la productivitat ha decrescut un 21% en els darrers 27 anys. Costa ha explicat que la productivitat del treball des del 1995 al 2005 estava “molt per sobre” de la mitjana nacional, amb la qual es va igualar a partir de l’any 2006. “Hem de continuar millorant amb l’increment de la formació, la millora de l’especialització, l’aposta per la simplificació administrativa i la reducció de la burocràcia i foment de la flexibilitat laboral, entre altres propostes per incrementar aquesta productivitat del treball”, ha afegit.

Costa ha posat èmfasi en la “relació directa” que existeix entre la productivitat i el PIB per càpita. “La caiguda brutal de la productivitat ha provocat que la renda per càpita relativa caigui en picat”, ha subratllat. "Hem de millorar el PIB per càpita, com a indicador tradicional de mesura del benestar, i per a això cal recuperar la competitivitat i millorar la productivitat sectorial", ha assenyalat. Amb aquest objectiu, l'Executiu posa el focus a analitzar com es comporta cada sector per enfocar les estratègies polítiques més eficients. També ha destacat la necessitat de millorar la productivitat del capital que ha caigut un 42,6% des de 1995 i des de 2002 està per sota d'Espanya.

El vicepresident ha insistit que la urgència de millorar la productivitat és un "gran repte". "No és qüestió de conjuntura ni del període d'enguany, és qüestió d'evolució. O abordam el problema o la tendència continuarà", ha alertat.

Dinamisme del sector serveis

Malgrat això, en el primer trimestre a les Balears hi ha hagut una reactivació del creixement interanual, que s'ha duplicat des de 2019 i ha superat la millora a escala nacional, que és del 2,4%. Les Pitiüses han crescut un 4,8%, seguides de Mallorca, amb el 3,1% i Menorca, amb el 2,7%. 

El sector serveis ha intensificat les vendes i és el principal impulsor del creixement, amb una pujada del 3,6% –una xifra que equival a un 8% enfront del 0,5% d’augment nacional–. El sector de l’agricultura i la pesca també han millorat amb un augment de l’1,7% i el 3,2%, respectivament. L'únic sector que ha experimentat un descens és el de la indústria i l'energia, amb una caiguda del 3,7%.

Pel que fa a la inflació, en els darrers tres mesos s'ha trencat la tendència a la baixa, amb una variació anual del 3,8%, similar a la nacional, del 3,6%. L'alimentació, la restauració i l'habitatge són les partides que protagonitzen principalment l'encariment de preus.

L'informe també confirma el nou rècord de la despesa turística, que ha augmentat un 8,1% en el cost per persona i dia (161 euros) –que equival a una despesa mitjana per persona de 1.023 euros fins a un total de 2.797,9 milions d’euros. Aquest fet constata una pujada del 40% entre 2016 i 2024. Així mateix, els aeroports continuen incrementant el trànsit de passatgers, amb una variació anual del 5,3% fins a arribar a 4,2 milions de viatgers en el primer quadrimestre.

Respecte de l'habitatge, la compravenda de cases se situa als nivells de 2016, amb 3.167 adquisicions, la qual cosa suposa una caiguda del 20,6%. A més, l'obra residencial continua activa amb nivells similars a 2019 mesurats a través dels certificats de final d'obra –562 en total– i un descens del 25,3%.

Per part seva, el mercat laboral continua en màxims, amb 622.275 treballadors afiliats de mitjana al maig. L'afiliació en serveis aconsegueix un nou rècord, amb 510.120 treballadors al maig. També hi ha rècord en la construcció, amb 62.385 afiliats i un creixement de l'1,2%, i en la indústria, amb 31.318 afiliats i una variació anual de l'1,5%. L'agricultura i la pesca completen la xifra del creixement ocupacional amb 3.677 afiliats i una pujada del 2,6%.

El conseller Costa ha reiterat la urgència del "gran repte" de la millora de la productivitat i la seva relació amb el benestar dels ciutadans. "Hem de millorar el PIB per càpita, com a indicador tradicional de mesura del benestar, i per a això cal recuperar la competitivitat i millorar la productivitat sectorial", ha assenyalat.

stats