Societat 03/11/2018

El Govern anuncia que el cable elèctric entre Menorca i Mallorca es començarà a construir d'aquí a 15 dies

El Govern i el Consell de Menorca demanen a Madrid més mesures contra la vulnerabilitat energètica, com la instal·lació de bateries a les subestacions

Ara Balears
3 min
El cap de fibló va deixar Menorca sense electricitat durant més de dos dies.

PalmaEl conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha anunciat aquest dissabte que es preveu que les obres del cable elèctric submarí entre Mallorca i Menorca comencin "d'aquí a 15 dies" i estiguin acabades a mitjan 2020, segons informa Efe. El conseller ha assegurat que, després de la declaració d'utilitat pública del projecte d'enllaç entre Artà i Ciutadella, l'inici de les obres per part de Red Eléctrica serà qüestió de 15 dies i amb un termini d'execució no superior a dos anys.

A més d'aquest projecte, pressupostat en 80 milions d'euros, per instal·lar el cable fins a 75 metres de profunditat, Pons ha demanat més mesures en una roda de premsa al costat de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, per fer balanç del que ha ocorregut després de l'apagada de 56 hores que va afectar bona part de Menorca des de diumenge passat, quan un cap de fibló hi va destruir cinc torres d'alta tensió.

Mora ha detallat que, "una vegada demostrat que el pla de contingència per a Menorca no és suficient", demanen en concret, a més de generació en les subestacions, disposar de punts d'emmagatzematge mitjançant bateries.

Quant a la situació després de l'apagada, Mora ha recordat que la primera línia es va restablir dimarts, amb la qual cosa es va recuperar el subministrament "de manera precària". També ha anunciat que entre aquest dissabte horabaixa i diumenge està previst que es restableixi la segona línia, gràcies a la qual cosa arribarà "la normalitat prèvia al cap de fibló". Mora ha destacat que el fort vent dificulta de nou els treballs.

Quan aquesta segona línia entre Maó i Ciutadella sigui operativa, es podran anar retirant a partir de dilluns els grups electrògens instal·lats després de l'emergència i tornarà la situació de normalitat dins la precarietat, ha indicat Pons.

El Govern i el Consell de Menorca demanen a Madrid més mesures contra la vulnerabilitat energètica

El conseller ha recordat que durant tres anys el Govern i el Consell de Menorca han exigit al'executiu central que complís amb la seva obligació de garantir el subministrament, començant per denunciar la precarietat de l'enllaç submarí amb Mallorca, que tenia més de 40 anys, i que de fet es va trencar el novembre de 2017, després de diverses avaries.

Madrid va ordenar a Red Eléctrica la retirada del cable, sense informar-ne ni el Govern ni el Consell, ha subratllat Pons, després de la qual cosa varen exigir que es reposàs i que començassin a tramitar un segon cable, a banda d'obres a la central de Maó per garantir la producció després de 2020, la connexió amb el parc fotovoltaic i un pla de contingència fins que la connexió amb Mallorca fos real.

Pons atribueix el que ha ocorregut a "l'herència del govern popular i la seva austeritat mal entesa", i també a la paràlisi dels darrers anys del govern Rajoy.

Mora ha agraït la paciència i "la dignitat" demostrada per la ciutadania davant aquesta situació tan greu, a més de l'esforç dels treballadors que varen permetre la restitució de la primera línia danyada en 48 hores i del subministrament, i que continuen treballant per restituir la segona. Pons ha destacat que serà possible pel treball ben coordinat de moltes persones.

La presidenta ha explicat, a més, que el BOIB publica aquest dissabte el decret que declara la zona directament afectada pel cap de fibló per donar resposta a les necessitats de les explotacions agràries. Gràcies a això, aquest dissabte s'inicia l'avaluació de danys per establir i tramitar les ajudes pertinents, i dimecres hi haurà una reunió de coordinació sobre aquest assumpte.

stats