Medi Ambient
Societat 20/09/2023

El Govern autoritzarà competicions de pesca a dues àrees marines protegides

Modificarà la normativa de les reserves marines de ses Bledes i del Vedrà-Vedranell per fer aquesta pràctica "de manera controlada", segons el director general de Pesca

2 min
Imatge icònica del Vedrà i del Vedranell des del mirador, als peus de la torre del' Savinar.

PalmaLes competicions de pesca recreativa entraran dins dues reserves marines d'Eivissa, si prospera la idea que planteja la Conselleria d'Agricultura i Pesca, i que forma part d'una estratègia de modificació i creació de normatives que regulen aquesta activitat. En concret, les previsions del Govern són les de retocar "els decrets de les reserves marines de la costa nord-est d’Eivissa-Tagomago, de ses Bledes i del Vedrà-Vedranell per tal de permetre les competicions de pesca sempre que siguin sense mort i lligades a les tasques de seguiment pesquer de la reserva", segons afirma el director general de Pesca, Antoni Grau.

El màxim responsable de pesca ha volgut aclarir a l'ARA Balears que "no es tracta de permetre qualsevol competició ni fer-ho de manera massiva, més bé al contrari. Una sèrie d'activitats a l'any, i sempre molt controlades, amb uns ormejos determinats i amb control estricte de captures", ha afirmat. La idea, en tot cas, encara no s'ha materialitzat com a text articulat, que sortirà d'aquí a uns mesos a exposició pública "i llavors serà el moment en el que tots els actors del món de la mar, des dels conservacionistes fins als pescadors, hi podran dir la seva". La intenció de l'Executiu precisament és "fer participar els pescadors recreatius en els processos d'elaboració de la normativa, i que no se'n sentin exclosos i en contra cada vegada que es fa una declaració d'espai protegit", ha afirmat.

Els ecologistes del GEN-GOB d'Eivissa es miren amb recel aquest anunci "perquè evidentment ens preocupa que ara la solució a la gestió de les reserves marines sigui ficar-hi competicions de pesca. No és un bon precedent, però volem veure la lletra petita, perquè, si les competicions són poques i es fan com a contribució als estudis de seguiment de la reserva, pot no ser greu", ha dit la portaveu de l'entitat Neus Prats.

De moment, el director general de Pesca, Antoni Grau, un experimentat tècnic que és molt respectat tant pels pescadors com pels conservacionistes, insisteix: "Traurem els documents a informació pública, i a més també estam preparant un decret per fixar els principis generals de la pesca marítima recreativa i la creació d’una comissió de cogestió". Tot plegat, assegura, "amb l'ànim d'implicar les diferents sensibilitats i aconseguir mesures i eines de consens, per suposat sense perjudicar la biodiversitat marina".

En canvi, Prats es mostra preocupada perquè, dins aquestes novetats normatives, sospiten que també hi pugui haver iniciatives enfocades a l'explotació turística de la pesca recreativa. "Som totalment contraris que es pugui introduir cap element de turistització de la pesca, que és una idea que li agrada molt al nou Executiu i que seria el que li faltaria a la mar: barques carregant turistes per dur-los a treure peix, amb tots els impactes que això provocaria", ha afirmat. El GEN-GOB reclama transparència a l'Executiu en aquestes iniciatives, ja que ja hi ha sectors que ho demanen.

stats