Societat 07/08/2020

El Govern argumenta que congelar el sou dels funcionaris servirà per mantenir-ne els drets laborals

Els salaris no tornaran a créixer fins que el PIB sigui el del 2019

Maria Llull
2 min
La consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro.

PalmaEl Govern ha justificat aquest divendres la congelació del sou dels 34.000 funcionaris de la Comunitat Autònoma argumentant que servirà per mantenir-ne els drets laborals i continuar augmentant les plantilles. Els salaris es mantindran congelats fins que el PIB torni a ser el del 2019 i les condicions pressupostàries de l'Executiu siguin les d'abans de la pandèmia, segons ha explicat la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, després de la reunió del Consell de Govern.

Malgrat que el Govern aprovarà abans del 31 de desembre l'increment de les retribucions bàsiques –sou base i triennis– dels funcionaris, compensarà aquesta pujada amb la disminució de diferents complements, en funció del sector. Amb aquesta mesura, l'Executiu espera estalviar "40 milions d'euros", ha apuntat Castro.

La consellera ha recordat que l'increment salarial ja s'ha congelat en moltes empreses del sector privat i ha insistit que "la prioritat és mantenir els drets dels funcionaris públics i també contractar professionals en serveis essencials com salut i educació". Castro també ha destacat que les nòmines dels funcionaris han pujat "un 12,7% des del 2015".

Sobre el rebuig dels sindicats a aquesta mesura, Castro ha reiterat que el Govern creu "en el diàleg social" i que "ha pres en consideració algunes aportacions". La consellera ha assenyalat que hi ha hagut dues meses de negociació. La primera es va fer abans de la pandèmia, quan encara no s'havia plantejat congelar els sous dels treballadors públics. La segona es va fer aquest dijous i va ser quan "es va informar" de la decisió del Govern, segons ha comentat.

Quant a la possibilitat de retallar el nombre d'alts càrrecs, la consellera ha destacat que els seus sous també estaran congelats. "Ells tampoc veuran augmentada la seva nòmina", ha dit Castro, que també ha considerat que, malgrat que aquesta mesura "no és desitjable", sí que "és necessària".

Castro ha informat que el Govern ha contractat 1.500 persones des del març, el 60% de les quals són professionals sanitaris que han reforçat el servei de salut per fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Així mateix, ha subratllat la incorporació de 458 docents nous per al pròxim curs.

stats