Societat 06/03/2020

La Fundació S'Estel acusa el PP d'ocultar a la Fiscalia els no-retorns de menors d'Es Pinaret

La gerent de la institució, Fina Tur i la directora general d'Infància Marta Carrió critiquen la inoperància dels responsables populars durant la legislatura de José Ramón Bauzá

M. Llull/ M.fuster
4 min
La gerent de la Fundació s'Estel, Fina Tur, durant la seva compareixença d'aquest dijous

PalmaLa gerent de la Fundació S'Estel, Fina Tur, que gestiona els centres de menors judicialitzats d'Es Pinaret, Es Fusteret i Es Mussol, ha acusat el PP d'ocultar a la Fiscalia i la Policia els no-retorns de menors a Es Pinaret durant la legislatura 2011-2015, amb José Ramón Bauzá com a president del Govern. Com a prova, Tur ha fet referència a una carta de la direcció d'Es Pinaret, que l'any 2012 notificà a la llavors gerent de S'Estel, Apol·lònia Socias, que "els retards a les tornades de les sortides dels menors" no eren "posats en coneixement de ningú extern al centre, tant a la direcció general com als jutjats, a la Fiscalia o a les forces de seguretat".

Tur ha indicat que el principal problema que va trobar als centres quan va arribar l'any 2015 va ser la seva "sobreocupació", "sobretot d'Es Pinaret". També ha explicat que hi havia molta inestabilitat laboral i manca de seguretat i ha criticat la inoperància del PP respecte d'aquesta qüestió. "Abans del 2015, no es cobrien les baixes dels treballadors, i ara es cobreixen totes", ha comentat, a més de destacar que "s'han creat 53 places noves i s'ha incrementat la ràtio de professionals".

A més, Tur ha destacat el "bot qualitatiu" que va implicar que els centres deixassin de ser mixtos l'any 2016, quan Es Fusteret es va convertir en un centre exclusiu d'adolescents infractores. "Fins llavors, havien conviscut víctimes i agressors sexuals. Que Es Fusteret passàs a ser femení va permetre que s'hi donàs una cobertura específica, amb una intervenció de gènere", ha dit. La gerent també ha valorat l'increment de formació per als treballadors dels centres socioeducatius, amb "87 accions formatives" des del 2016, i ha destacat l'increment d'un psicòleg del programa Aturat, que ofereix tractament terapèutic als agressors sexuals.

La diputada del PP Marga Duran s'ha mostrat molt crítica amb la intervenció de Tur i ha recordat el vet del Pacte a una comissió d'investigació sobre l'escàndol de prostitució de menors tutelats per l'IMAS. Duran també ha fet referència a l'informe que va fer públic el Defensor del Poble al setembre passat sobre els centres de menors. "Té l'honor de ser la gerent amb els centres més conflictius d'Espanya", ha dit Duran, qui ha demanat per la formació específica que reben els menors captadors en els casos de prostitució.

El diputat de Ciutadans Juan Manuel Gómez ha lamentat la manca de transparència del Govern sobre els centres socioeducatius. "Al web només hi ha el pla d'actuació del 2018 i no hi figura cap memòria", ha comentat, a més de demanar si el pressupost per gestionar aquests centres "és suficient". Per part seva, el diputat de MÉS per Mallorca Miquel Ensenyat ha demanat si les deficiències de seguretat s'havien comunicat abans del 2015.

La diputada de Vox Idoia Ribas ha recordat els acomiadaments de cinc treballadors per "conductes inapropiades" amb els menors i ha lamentat que es detectassin "per denúncies dels menors". "Han denunciat aquests casos a la Fiscalia?", ha demanat.

Per part d'El Pi, Lina Pons ha lamentat que les instal·lacions d'Es Pinaret estan en "un estat deplorable" i ha demanat per l'acompanyament que reben els nous treballadors que s'incorporen als centres. A més, Pons ha preguntat per la reinserció dels menors una vegada compleixen les penes i per la involucració de les famílies.

La formació, clau per detectar

Marta Carrió Palou, directora general d'Infància, Joventut i Famílies ha comparegut davant dels grups parlamentaris per informar sobre la política general que desenvolupa i ha desenvolupat la seva Direcció General. Carrió ha defensat que la formació que s'ha duit a terme impulsada per la seva Direcció general ha funcionat i que la prova d'això és que s'ha detectat molts més casos de maltractament infantil. "Durant la legislatura passada es va passar de les 2.375 notificacions del registre Unificat de Maltractament Infantil (RUMI), a 6.177 l'any 2019. La formació que hem fet ha funcionat, hem de fer més sí, però ha funcionat", ha afirmat i ha remarcat que no existia cap pla de formació "quan vàrem arribar"

Des de l'oposició Marga Duran ha criticat que només sent "la cançó de les reunions, de la formació, de les lleis i dels protocols", però que la realitat és la que segons el defensor del menor a partir del 2016 es troben amb un perfil de menor tutelat difícil de controlar i segons Duran el govern no actua en conseqüència. Carrió ha criticat que la diputada del PP menysprei el fet del coneixement perquè és fonamental per detectar, "és el primer pas". També ha remarcat que quan el "15 d'octubre del 2015 enviam una llista a fiscalia, hem de mirar allà on toca, perquè els casos no varen aparèixer el juliol del 2015".

D'altra banda la directora general que no tenen constància de cap reunió de la comissió interinsular dins de l'àmbit polític abans de la passada legislatura. Carrió, assegura que la darrera acta que varen tenir quan arribaren el 2015 era de novembre 2009. També ha comentat que la comissió que neix del protocol de maltractament infantil on participa policia, fiscalia, i guàrdia civil, a més del govern, consells, del 2016 al 2020, ha mantengut 29 reunions de feina, amb una periodicitat de trobada cada dos mesos. "Actualment el calendari aprovat per l'any 2020 és d'una reunió mensual", diu.

Carrió ha remarcat que durant legislatura del segon pacte es va crear la unitat d'abús infantil i es crea el protocol de maltractament durant la legislatura de Bauzá no es fa res, ni reunions, que no costaven ni un duro. La legislatura passada, segons la directora general s'ha ampliat amb dos psicòlegs als programes Atura i el d'UVASI.

El diputat de Ciutadans Juan Manuel Gómez ha reiterat la seva preocupació per la situació d'Es Fusteret, davant la qual Carrió ha afirmat el compromís del govern per millorar les seves condicions i per trobar un lloc adient.

Carrió, ha respost a la pregunta de la diputada de Vox sobre què és el que ha fallat a la coordinació, remarcant la complexitat de la mateixa on hi participen els quatre consells insulars, delegació de govern, policia, fiscalia, guàrdia civil, ajuntaments, conselleria de sanitat i d'educació. "És un engranatge molt gran que es crea el 2010 i del 2011 al 2015 no es fa res. Això és un problema", ha assegurat la directora general, qui ha afegit que espera que aquest engranatge que varen reactivar la passada legislatura "no aturi mai perquè és l'única garantia".

stats