Turisme a les Balears
Societat 24/11/2023

El Fòrum de la Societat Civil reclama un sistema de classificació dels hotels que inclogui criteris mediambientals

El 2022 es van modificar els criteris de qualificació per estrelles a la nova Llei turística, "on es van introduir només 39 punts mediambientals", expliquen

ARA Balears
2 min
Els membres de la Societat Civil Juanjo Suárez, Alfonso de Oleza i Jaume Garau

PalmaEl Fòrum de la Societat Civil ha reclamat aquest divendres la creació d'un nou sistema de classificació dels hotels adequat a un turisme sostenible. Aquest nou sistema tindria en compte criteris de sostenibilitat, tant mediambiental com social i econòmica, que impactin en el nucli del model econòmic del sistema d'allotjaments turístics. També vol incorporar un sistema de classificació que equilibri les necessitats de tots els grups d'interès, incloent-hi criteris que satisfacin els residents.

En roda de premsa, Jaume Garau, membre del Fòrum, ha explicat que "el 2022 es van modificar els criteris de qualificació per estrelles a la nova Llei turística, on es van introduir només 39 punts mediambientals". Precisament, de 950 punts, que és la màxima puntuació que pot tenir un hotel de cinc estrelles superior, "només 39 punts estan relacionats amb mesures sobre el seu impacte al medi ambient, i tots optatius", ha dit. Per Garau, aquesta llei "ha aprofundit poc" i, a més, "va cap a la direcció contrària que hauria de seguir el model turístic". La proposta del Fòrum, segons els seus defensors, integra conceptes i mesures mediambientals, socials i econòmiques dins del nucli de valor del sector hoteler. Aquesta integració, argumenta Garau, permet "un apropament real als processos de transició cap a la circularitat i la sostenibilitat".

Per altra banda, el també membre del Fòrum Alfonso de Oleza ha explicat que en l'actual Llei de turisme balear "l'esperit de la reforma de la categorització d'estrelles continua essencialment enfocat a temes com la grandària de les habitacions, els serveis extres de l'hotel i la satisfacció material del client". A més, De Oleza ha afegit que veient aquests criteris es comprova "la poca valoració que es dona a qüestions que podrien suposar canvis significatius en la manera de gestionar un hotel orientat a la sostenibilitat i el respecte pel component social, el territori i el medi ambient".

Els membres han assenyalat que aquest nou sistema de classificació instaura mesures que permetrien un "model de creixement econòmic més inclusiu". Aquest model, diuen, "milloraria la convivència entre persones treballadores, residents i turistes, amb un ús més eficient dels recursos i un nou impuls de la col·laboració publicoprivada" i, així mateix, permetria "un major accés al finançament a través de fons europeus".

stats