Energia

La Fiscalia investiga si Naturgy va incórrer en una manipulació del mercat elèctric

Competència va multar l'energètica amb 6 milions d'euros per haver encarit artificalment el preu del mercat

2 min
Seu de Naturgy a Madrid.

MADRIDLa Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert una investigació contra Naturgy per aclarir si va incórrer en una manipulació del mercat elèctric. En concret, el ministeri públic obre diligències contra la companyia energètica per determinar si es va produir un encariment artificial del preu del mercat majorista de l'electricitat. Una conducta que a ulls del ministeri públic encaixaria en la figura del delicte contra els drets dels consumidors "per maquinació fraudulenta per alterar el preu de les coses, que produeixi o pugui produir perjudici patrimonial a una generalitat de persones".

Les diligències s'han obert arran de la sanció que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va imposar a Naturgy fa tot just un mes: una multa de 6 milions i una indemnització de 35,5 milions. A finals de juliol, la CNMC va informar d'haver detectat que durant un període de temps Naturgy presentava al mercat d'ajust ofertes per generar electricitat a preus molt elevats a través de la central tèrmica Sabón 3, a Galícia, propietat de la companyia.

Els fiscals de l'Audiència Nacional van rebre la denúncia de la Fiscalia General de l'Estat després que Facua denunciés Naturgy davant la Fiscalia Anticorrupció perquè investigués si la sanció de la CNMC era constitutiva "d'un delicte contra el mercat i els consumidors", segons va detallar l'organització de consumidors en un comunicat.

Ara, el que fa el ministeri públic és obrir diligències. En una nota informativa publicada aquest dimecres, la Fiscalia anuncia que ha sol·licitat informació a la CNMC no només per saber si la pràctica de Naturgy va afectar el preu que van pagar els usuaris, sinó per si aquest suposat increment dels preus es podria haver projectat sobre tota o només una part limitada del territori.

La Fiscalia també vol que la CNMC li aporti una quantitat aproximada dels perjudicis patrimonials causats als consumidors i usuaris i la requereix a informar sobre si la seva resolució és ferma o ha estat impugnada davant els tribunals. Fonts de l'energètica explicaven a l'ARA que presentarien un recurs contra la sanció de la CNMC.

stats