Societat 16/01/2024

La Fiscalia investiga els abocaments de pèl·lets que arriben a les platges de les Balears

L'any 2019 es va recollir una gran quantitat d'aquests microplàstics a la platja de Cavalleria de Menorca

ARA Balears
2 min
Pèl·lets barrejats amb sorra gruixuda a una platja.

PalmaLa Fiscalia de Tarragona investiga els abocaments de pèl·lets que des de fa anys inunden algunes platges d'aquesta província i que també han afectat platges de les Balears. En concret, s'han detectat grans quantitats d'aquests microplàstics a Menorca, però també a diverses platges de Mallorca. Les organitzacions no governamentals que han impulsat aquesta investigació a Tarragona han alertat, a més, que l'any 2019 es va recollir una gran quantitat d'aquests microplàstics –6.000 unitats– a la platja de Cavalleria de Menorca. El GOB, per la seva banda, també ha avisat que la presència de pèl·lets és especialment greu a Menorca, però que també se n'han trobat a Mallorca, al nord, a les badies d'Alcúdia i Pollença i a la badia de Palma.

Segons informa EFE, la Fiscalia de Tarragona ja havia obert almenys dues vegades diligències sobre aquest assumpte, però es van acabar arxivant perquè no es van poder identificar els autors del delicte. Ara, a instàncies del Fiscal de Sala de Medi Ambient, Antonio Vercher, el Ministeri Públic ha obert unes noves diligències per un delicte ambiental, coincidint amb l'abocament de pèl·lets que des de fa setmanes afecta la costa gallega.

En concret, la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona ja havia obert diligències per investigar els abocaments els anys 2019 i 2021, arran de denúncies presentades pel Seprona de la Guàrdia Civil i per una organització ecologista de la zona. Tot i això, aquestes investigacions es van arxivar sense arribar al jutjat perquè no va ser possible concretar qui eren els responsables dels abocaments. En aquesta ocasió, la Generalitat de Catalunya ha obert un expedient contra vuit empreses químiques dels polígons industrials de Tarragona pels pèl·lets trobats a l'arena, un material que serveix per a la fabricació de plàstics.

stats