Tribunals

El fiscal conclou que l'assassinat de la nena Yaiza és un cas de violència vicària

La mare nega que matés la filla per fer mal al pare tot i el contingut de les cartes de suïcidi

4 min
Imatge, extreta de senyal de vídeo, del moment en què declara la mare acusada de matar la filla, a l'Audiència de Barcelona.

Barcelona"Aquí no només hi ha un assassinat, sinó també un maltractament psicològic al pare. La finalitat era fer-li el mal més gros possible. Hi ha mares que assassinen els seus fills per fer mal al pare, i és violència vicària". Aquesta és la principal conclusió del fiscal del cas de l'assassinat de la Yaiza, la nena de quatre anys que va morir a mans de la seva mare, Cristina Rivas, el 31 de maig del 2021. La seva mort no apareix en cap registre oficial de violència familiar ni vicària, però el seu cas ho va canviar tot. Rivas s'ha assegut des de dilluns passat al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona enfrontant-se a una condemna de presó permanent revisable i ara tot està en mans del jurat popular. "La maldat no té sexe", ha avisat l'advocada de l'acusació particular, que representa el pare de la criatura.

Rivas va confessar davant de les infermeres que la van atendre després d'intentar-se suïcidar que havia posat fi a la vida de la seva filla de quatre anys drogant-la per després rematar-la asfixiant-la. També ho va confessar durant la instrucció judicial i ho ha tornat a fer aquest dimecres, durant l'última sessió del judici. Per què va matar la filla? "Pensava que la perdria", ha afirmat l'acusada, que s'ha limitat a respondre les preguntes de la seva defensa. Durant la seva declaració s'ha presentat com una víctima que se sentia "sola" perquè estava "perdent el rol de mare" després del divorci amb el pare de la criatura.

"Des que va néixer vaig passar a un segon pla", ha assegurat Rivas, que ha qualificat el pare de "possessiu" i ha afirmat que no volia que la filla estigués amb la família materna. Unes actituds, però, que han desmentit tots els membres de la família que han declarat. "Mai em va prohibir res", va dir l'àvia materna de la Yaiza sobre el rol del pare. Rivas ha afirmat que sentia "ràbia" de la seva exparella, sobretot a partir del moment que va iniciar una relació amb una altra dona. Va deixar escrit en les cartes de suïcidi que el pare era el "culpable" de tot. "Vull que pateixi", era una de les frases que va escriure. Aquest dimecres, però, quan les seves advocades li han preguntat si va matar la Yaiza per fer mal al pare, ha respost que "no". Ni la Fiscalia ni l'acusació particular, però, s'ho han cregut i han demanat obrir una causa paral·lela per investigar el maltractament al pare.

Decisions

Rivas ha descrit que va drogar la seva filla la nit del diumenge 30 de maig del 2021. L'endemà al matí, ha acceptat que la va asfixiar i després es va prendre "unes 90 pastilles" per suïcidar-se. Abans d'intentar treure's la vida i amb la seva filla ja morta (no ho ha dit aquest dimecres, però sí en altres declaracions), va anar a passejar el gos, es va donar de baixa del pàrquing per correu, i va trucar a l'escola per dir que no hi aniria la seva filla i a la feina per dir que no hi aniria ella, entre altres accions.

L'acusada s'ha mostrat penedida, tot i que els psicòlegs que la van tractar al llarg del 2022 aquest dimarts van afirmar que llavors no ho estava. Només estava penedida, van dir, de no haver-se aconseguit suïcidar. El mateix van dir les infermeres que la van atendre, o els Mossos que la van investigar. "Avui, tres anys després, sí que ho ha fet", ha avisat el fiscal. "¿Hem d'esperar el dia d'avui, que s'hi està jugant una presó, perquè hi hagi penediment? No hi ha penediment perquè ho volia fer", ha conclòs el representant del ministeri públic. Els psicòlegs públics també van descartar el trastorn mental que intenta situar la defensa de l'acusada per mirar de rebaixar la pena. De fet, durant la declaració de Cristina Rivas en cap moment s'ha fet referència a la seva salut mental.

La planificació

El fiscal i l'acusació particular, que defensa el pare de la criatura, han assegurat que Rivas ha "mentit" en la seva declaració. Han avisat, per exemple, que ha explicat que va decidir matar la filla el divendres, dos dies abans. En canvi, les acusacions han insistit que hi ha cerques seves a internet de fins dos mesos abans del crim sobre mares que maten fills o sobre com ofegar una criatura. "Per què ho fa si no la volia matar?", s'ha preguntat el fiscal. L'acusada també ha dit que va demanar treballar (ho feia en una clínica) al magatzem de medicaments perquè es volia "aïllar". Les seves companyes de feina, però, van concretar que va aprofitar per robar els medicaments amb els quals va drogar la seva filla i es va intentar suïcidar.

La defensa de l'acusada ha insistit, tot i l'opinió contrària dels psicòlegs públics, que estava "desconnectada de la realitat". L'objectiu és aconseguir atenuants per rebaixar la pena. També en demanen, per exemple, per haver confessat i haver col·laborat durant el procediment judicial. Al final de la sessió l'acusada ha pres la paraula i ha demanat "perdó".

Un abans i un després

La mort de la Yaiza, recordada amb una papallona de colors al Parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat, va marcar un abans i un després en la tipificació dels casos de violència familiar. L'aleshores consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va admetre que aquest cas va passar "desapercebut" i va demanar disculpes en nom de l'administració a la família per haver-los "abandonat". Perquè casos com el de la Yaiza no caiguin en l'oblit, la Generalitat va modificar el Codi Civil i va crear un registre de violència familiar que està en marxa des de principis d’aquest any. Amb tot, la Yaiza no en forma part perquè el registre es va posar en marxa amb posterioritat al seu cruel assassinat.

stats