Patrimoni
Societat 13/03/2023

Les finques públiques del Consell de Mallorca, el camí per conservar el patrimoni natural

Actualment té en propietat més de 1.300 hectàrees de finques de l'illa

ARA Balears
2 min
Els refugis compten amb les mesures de seguretat necessàries.

PalmaEl Consell de Mallorca ha reivindicat la importància de la gestió pública de més de 1.300 hectàrees de finques de l'illa com "l'única manera" de conservar el patrimoni. Aquest dilluns han presentat la Memòria anual de gestió de les finques públiques, on han detallat la feina feta durant el 2022 en aquestes zones de Mallorca i han destacat la importància de la seva intervenció per garantir que "el futur del nostre medi depengui de tots i totes".

A través d'un comunicat, el Consell de Mallorca ha recordat que actualment gestiona 1.394,2 hectàrees, repartides en set finques públiques (Coma d'en Vidal, Son Amer, Tossals Verds, Son Fortuny, Mola de Son Massip, Puig de Santa Magdalena i Torre Picada). A més, han explicat que el departament també gestiona la finca pública de Raixa i l'illa de la Dragonera. En la memòria han explicat que durant l'any passat dugueren a terme en aquestes finques diverses tasques de manteniment de zones que actuen com a tallafoc, controls de la plaga del banyarriquer als alzinars, s'ha vetllat pel bon estat de la població de ferreret, i s'ha tingut cura de la col·lecció d'oms resistents a la grafiosi que hi ha en aïllament. D'altra banda, també han informat que el 2022 es van fer feines de recuperació i manteniment d'elements etnològics.

Finques públiques gestionades pel Consell de Mallorca

A més, també s'han dut a termes tasques de manteniment seguint el model tradicional. En aquest cas, el consell insular ha explicat que els tècnics han fet feina per mantenir les marjades, han podat d'oliveres, han fruiteres de varietats locals i han sembrat espècies enriquidores del sòl, entre d'altres. També s'ha treballat en la recuperació dels olivars de sa Coma de Tossals i l'Olivar Vell. Els olivars estan adherits al Consell Regulador de l'Oliva i de l'Oli de Mallorca, tots ells en la seva varietat d'olivera mallorquina.

Davant aquest fet, la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat la feina feta i ha assegurat que "gràcies a la propietat pública hem pogut generar espais que són absolutament referents per a tota la ciutadania". Ribot ha remarcat que és per això que "l'Administració continua comprant finques a la natura i continuarà fent-ho".

stats