Societat 10/01/2024

Fina Santiago respon a les acusacions de Cirer: "Que no menteixi més. Basta de desprestigiar la nostra feina"

La consellera de Famílies i Afers Socials ha acusat el Pacte de no verificar que els receptors de la Resoga complien els requisits

2 min
La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago.

PalmaL'exconsellera de Serveis Socials amb el Pacte, Fina Santiago, ha acusat la consellera de Famílies i Afers socials, Catalina Cirer, de "falsejar la realitat" en relació amb la gestió de la Resoga feta per l'anterior Govern. "La baixada ràpida de beneficiaris de l'ajuda que es produeix entre juny i juliol és perquè nosaltres vàrem establir un conveni amb la Seguretat Social per saber en temps real en quina situació laboral es troben els perceptors. Si ara poden veure més fàcilment la situació de cadascú és perquè nosaltres vàrem deixar la feina feta. Que no diguin mentides", diu Santiago. A continuació es refereix directament a Cirer: "Hauria de ser honesta, perquè ja va fer el mateix amb les llistes d'espera per reconèixer la discapacitat. Varen dir que era de 17 mesos, però en aquesta situació només s'hi trobaven dues persones".

Santiago defensa que, abans del nou conveni, també es controlava el compliment dels requisits per rebre la Resoga: "Enviàvem la informació a la Seguretat Social, que ens responia si els usuaris estaven donats d'alta o no. Si era que sí, els aturàvem la Resoga i se'ls reclamaven els imports cobrats amb caràcter retroactiu". El problema és que hi havia casos en què les quanties a reclamar eren de fins a 6.000 o 7.000 euros. "Per a les famílies, era un cop important, i és per això que s'arribà a l'acord amb la Seguretat Social".

Davant aquesta situació, i per no provocar un cop econòmic a aquests usuaris, se'ls convocava a una reunió amb les treballadores socials "i, si no hi acudien, se'ls suspenia l'ajuda. Quan notaven que no havien cobrat, contactaven, venien i se'ls revisava la situació". "Anàvem controlant el compliment amb els mecanismes de què disposàvem", assegura Santiago.

Per altra banda, explica que la Conselleria que dirigia "era conscient" que hi podia haver gent que cobrava la Resoga de manera irregular i que no avisava dels canvis en la seva situació. "No enteníem com en una situació de plena ocupació hi havia gent jove que no trobava feina", i és per això que es va apostar per establir mecanismes de control més eficients, explica.

stats