Societat 11/09/2019

Els fills de Ruiz-Mateos asseguren en el judici a Palma que estan arruïnats

L'empresari mallorquí presumptament estafat pels hereus de l'empresari ha explicat que la família donava una "aparença de solvència brutal"

Ara Balears
3 min
Els acussats, aquest dilluns a Palma.

PalmaJosé María Ruiz-Mateos Rivero ha assegurat aquest dimecres davant el tribunal de l'Audiència de Palma que el jutja al costat dels seus cinc germans per presumpta estafa en la compra d'un hotel a Mallorca que estan arruïnats: "Ho hem perdut tot, no tenim res". "Estam arruïnats", ha afegit.

Així ho ha declarat en la seva compareixença en la tercera jornada del judici, al costat de Zoilo, Alfonso, Pablo, Javier, i Álvaro Ruiz-Mateos Rivero, i amb els seus presumptes còmplices Nicolás Faure i Zoilo Pazos, en què s'enfronten a peticions de condemna de sis anys de presó cadascun, el pagament solidari de 13,9 milions d'euros i 54.000 euros de multa cadascun, segons informa Efe.

Quan el fiscal li ha preguntat si té el control de totes les societats de Nueva Rumasa, José María Ruiz-Mateos ha explicat que treballa com a assessor per a empreses en el ram comercial: "Després de la fallida de Rumasa ho hem perdut tot, no tenim res, les nostres cases estan hipotecades, executades i embargades i no tenim patrimoni de cap mena; malgrat moltes calúmnies que s'han pogut abocar i la manipulació dels mitjans, estam arruïnats i les nostres dones treballen molt per tirar endavant una família gran i nombrosa, ningú en aquest país ha pogut demostrar que hi hagi ni un sol euro ni una sola hectàrea, ni res".

El seu germà Zoilo ha afegit que, en les nombroses comissions rogatòries que s'han duit a terme en llocs com Suïssa, Andorra i Liechtenstein, no han trobat res de la seva propietat: "Absolutament res, ni un euro ni res de patrimoni".

En relació amb la compra de l'hotel Eurocalas de Mallorca per 23,6 milions, del qual varen deixar sense pagar gairebé 14 milions, que els sis germans varen avalar al costat del seu pare, José María, Zoilo i Alfonso han assegurat que estaven convençuts que pagarien per complet l'operació.

José María ha destacat que tenia "confiança" en la trajectòria del seu pare com a empresari. "El meu pare sempre havia complert totes aquestes operacions i es veia el gran patrimoni i la gran solvència que tenia Rumasa. Els bancs venien a les portes de Somosaguas a parlar amb el meu pare", ha afirmat.

Ha dit que va ser conscient dels problemes de liquiditat que varen generar els primers impagaments de l'hotel, i que el seu pare i el seu germà Pablo "es desvivien diàriament per solucionar el tema". Es varen renegociar les condicions i "es varen donar més avals amb la finalitat d'intentar pagar".

José María Ruiz Mateos ha dit que desconeix els detalls i que l'hotel s'havia hipotecat, així com l'altre establiment amb el qual es va avalar. "Ens dol en l'ànima no haver pogut acabar de pagar el que devíem al senyor Miralles i a molta altra gent", ha assegurat. "Ni es va fer intencionadament ni amb ànim d'enganyar", ha insistit.

Zoilo Ruiz-Mateos ha indicat que "hi havia un patrimoni gran de societats darrere l'operació de compra i que qui va comprar va ser el seu pare. Ha atribuït els impagaments a la crisi econòmica. "El meu pare sofria per no poder pagar els seus compromisos, aquesta era la seva major desgràcia", ha afegit.

Alfonso Ruiz-Mateos també ha dit que tenia absoluta confiança que l'operació es completaria quan va avalar la compra de l'hotel mallorquí. Ha detallat que, entre les dues Rumasa, el seu pare "podria haver comprat 60 hotels" i ha afegit que, "si no hagués estat per la brutal crisi", s'hauria complert el pagament de l'establiment de Mallorca.

"Solvència brutal"

El denunciant d'estafa en la compravenda de l'Eurocalas, Francisco Miralles, ha assegurat davant el tribunal que va vendre l'hotel als Ruiz-Mateos per confiança en el grup Nova Rumasa: "Quan vaig estar a Jerez em varen donar una aparença de solvència brutal i al cap d'uns mesos vaig tocar amb les mans que no era així".

Miralles ha negat tot allò declarat pels sis germans, que l'operació la va negociar el seu pare (mort el 2015). "Amb ell no vaig negociar exactament res, ho vaig negociar amb els fills. Jo realment amb qui negociava era amb Pablo i amb Javier", que ha dit que eren els qui "duien el pes de tot". Ha detallat que l'empresari de Jerez li va dir que "tota la família estava assabentada de tot i que tots estaven d'acord amb aquesta operació i encantats amb ella".

El fill de l'hoteler mallorquí, que també ha declarat com a testimoni ha dit sobre aquest tema: "Sempre vàrem parlar amb els fills; el pare, vist ara a posteriori, crec que era la figura que utilitzaven ells per donar cobertura a tot l'assumpte". "Quan jo vaig estar a Somosaguas, el pare venia per saludar-te i acomiadar-te, però no intervenia en res", ha afegit.

Tant el denunciant com el seu fill han coincidit que Pablo va ser qui va negociar amb ells, i Javier com a responsable financer, mentre José María fill actuava com a director general del grup.

stats