Cicle 'Sa Nostra Conversa'
Societat 28/02/2024

Fernando Aramburu i Josep Maria Esquirol, ponents del cicle 'Sa Nostra Conversa' a Ca’n Tàpera

Els actes arrencaran dia 13 de març i s'allargaran fins al pròxim mes de novembre

ARA Balears
3 min
El filòsof i assagista Josep Maria Esquirol

PalmaPer tercer any consecutiu la Fundació Sa Nostra i CaixaBank presenten el programa de les Trobades de filosofia, pensament crític i educació 'Sa Nostra Conversa' que es duran a terme al llarg del 2024 a la nova seu de la institució, a Ca’n Tàpera. Aquesta edició, dividida en sis sessions, s’estructura en dos blocs temàtics diferents però estretament interconnectats: el primer aborda reflexions de tall més filosòfic, mentre que el segon se centra en l’anàlisi de l’estat actual de l’educació i les institucions que li donen suport. Aquesta estructura no és casual, ja que la línia que vertebra totes aquestes intervencions és la mateixa: com el món actual modela la nostra percepció i configura la nostra subjectivitat. D'aquesta manera, a través d’alguns conceptes clau, com el poder, el territori i l'escola, ens endinsarem a les entranyes del sistema actual.

“Com a Fundació Sa Nostra estam compromesos a facilitar espais de diàleg i reflexió sobre qüestions fonamentals com són la filosofia i l’educació”, ha explicat el president de la institució, Gabriel Lladó, qui ha afegit que “amb la tercera edició de Sa Nostra Conversa aspiram a crear un fòrum a Ca’n Tàpera que ens permeti generar converses enriquidores que ens ajudin a comprendre millor els desafiaments contemporanis”. La primera sessió tindrà lloc el 13 de març sota el títol 'Formes de la barbàrie'. En aquesta trobada hi participaran, per una banda Ramón Andrés, poeta, assagista i músic navarrès, escriptor de múltiples llibres entre els quals Filosofía y consuelo de la música que li va meréixer el premi Nacional d’Assaig 2021. Per altra banda, també hi serà present Adan Kovacsics, filòleg i traductor xilè, premi Nacional a l’Obra d’un Traductor, l’any 2010.

Així, el 10 d'abril s'abordarà el concepte 'Sobre el poder' amb Josep Maria Esquirol, filòsof, assagista i catedràtic de filosofia de la universitat de Barcelona i Eudal Espluga, filòsof i periodista cultural. 'La universitat davant un món mercantilitzat' és el títol de la tercera de les converses que es desenvoluparà dia 8 de maig. Per a l’ocasió es comptarà amb els ponents Félix de Azúa, doctor en Filosofia i catedràtic d’Estètica, escriptor i membre de la Real Academia Española i Tamara Djermanovic, escriptora i professora d’Estètica i Literatures Eslaves a la universitat Pompeu Fabra.

El futur de l’educació també centrarà la sessió de dia 11 de setembre. La filòsofa, professora universitària i investigadora Begoña Román conversarà amb Antonio Monegal, catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura comparada i doctorat en la universitat de Harvard sobre 'La moderna deriva de l’ensenyament'. La trobada de dia 9 d’octubre durà per títol 'Aprendre, de qui?' i comptarà amb la participació de la historiadora Carmen Pardo i de l'escriptor i crític literari Jordi Ibáñez. La darrera de les sessions de Sa Nostra Conversa du per nom 'Fragments de món' i estarà protagonitzada per l’escriptor Fernando Aramburu, reconegut per la seva famosa novel·la Patria i per l’escriptor José Ángel González Sainz. Tindrà lloc dia 20 de novembre. Una conversa dedicada a parlar dels nacionalismes i de com els conflictes d’Occident i la seva aliança amb el neoliberalisme es vinculan amb el concepte de nació.

El cicle de debats 'Sa Nostra Conversa' està organitzat per Tres Cultura i estarà moderat per la periodista Marta Cabrero. Totes les activitats es duran a terme a les 19 hores a la fundació Sa Nostra, a Ca’n Tàpera (carrer de Can Tàpera 5, Palma). Són gratuïtes i n'és imprescindible la inscripció prèvia al web.

stats