Societat 20/06/2022

Les federacions esportives hauran de tenir almenys un 40% de dones a les juntes directives

El Consell de Govern ha aprovat el projecte de llei de l'esport i l'activitat física

2 min
Partit de futbol regional.

PalmaLa nova llei de l'esport i l'activitat física fa una passa més endavant: el projecte ha estat aprovat aquest dilluns en Consell de Govern. Entre les principals mesures, hi ha el fet que la normativa obligarà les federacions esportives a garantir que la presència de dones en les seves juntes directives sigui d'almenys un 40%. En l'àmbit de la igualtat, també s'estableix que els ajuts públics hauran d'aplicar "criteris d'acció positiva" per fomentar l'accés de la dona a l'esport.

D'altra banda, les administracions esportives estaran obligades a regular protocols d'actuació per prevenir i protegir els infants i adolescents de possibles situacions de violència. Aquests protocols recolliran les actuacions necessàries per aconseguir un "entorn segur" dins l'àmbit esportiu, i s'hauran d'aplicar tant en centres públics com privats, així com a les federacions esportives i centres d'alt rendiment i tecnificació esportiva.

Un altre punt important és que es deixen fora del finançament públic les entitats esportives que tinguin patrocinis de cases d'apostes o entitats vinculades a la venda d'alcohol, tabac o similars.

Pel que fa al lideratge de les federacions, els presidents només podran complir tres legislatures i hauran d'adoptar un "codi de bon govern". La presidència serà triada per tots els membres associats que compleixen la condició per ser electors, mitjançant un sufragi lliure, secret i directe.

Titulació i pla director

Així mateix, en un termini màxim de tres anys, els ajuntaments amb més de 3.000 habitants hauran de garantir -ja sigui sols o mancomunats- que la gestió i organització tècnica dels serveis esportius siguin dirigits per persones titulades en ciències de l'activitat física i de l'esport. De la mateixa manera, els titulars de les instal·lacions esportives amb més de 500 usuaris diaris hauran de cobrir la direcció tècnica i esportiva amb una persona titulada en ciències de l'activitat física i l'esport en un termini màxim de tres anys des de l'entrada en vigor de la nova llei.

Segons la nova llei, el Govern de les Illes Balears ha de presentar a l'Assemblea Balear de l'Activitat Física i l'Esport, durant els primers sis mesos de cada legislatura, un pla director amb les línies prioritàries d'acció en l'àmbit de l'activitat física i l'esport.

Potenciar l'activitat física

El Govern defensa que la nova normativa fa una passa més enllà de l'actual -que es va aprovar fa 15 anys- perquè "inclou el concepte d’activitat física, i potencia la pràctica esportiva d’una manera àmplia entre tota la població". En aquesta línia, el text incideix a orientar l'esport en edat escolar cap a finalitats "formatives, educatives, lúdiques i de millora de la salut". Quant a l'esport d'elit, l'Executiu es compromet impulsar millores en el funcionament de centres i programes d’alt rendiment i de tecnificació esportiva.

stats