Alimentació

Farina de cuc com a ingredient: l'OCU i la Comissió Europea aclareixen la polèmica

La comercialització d'aquest producte a la Unió Europea ha generat confusió per la seva seguretat i el seu etiquetatge

13/02/2025

BarcelonaEn els últims dies, una notícia falsa alarmava els consumidors sobre un ingredient que encara és força desconegut: la farina de cuc. Al contrari del que s'ha fet creure, és segur menjar-ne i la Unió Europea no obligarà a incloure-la als aliments sense que els clients ho sàpiguen. Tant l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) com la Comissió Europea han aclarit aquesta informació: els insectes permesos per consumir compleixen unes normes molt estrictes, i els ingredients estaran clarament etiquetats als productes que comprem.

De fet, la informació falsa s'ha generat a partir d'un nou reglament aprovat per la UE en què autoritza la venda de la pols tractada amb radiació ultraviolada de les larves del Tenebrio molitor (el cuc de la farina). Ara es podrà comercialitzar com a ingredient, i apareixerà etiquetat als productes que l'incloguin. Tot i les comprensives barreres mentals a l'hora de menjar insectes, el seu ús no és nou: tant aquests animals com la llagosta migratòria, el grill domèstic o les larves de l'escarabat dels fems estan permesos des del 2018 a la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

Farina de cuc a la nostra dieta?

El consum d'insectes pot ser beneficiós per a la nostra alimentació. Nuria Tous, investigadora del Programa Nutrició animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA), explica que la farina d'insecte és rica en proteïna, però també en altres nutrients, com els lípids, la fibra, els minerals i les vitamines. "També conté compostos bioactius que poden presentar avantatges per la salut intestinal", explica Tous.

Cargando
No hay anuncios

Les larves del cuc de la farina són una molt bona font de proteïna "d'alta qualitat", diu la investigadora. La nova regulació implica tractar la pols que ve de les larves del Tenebrio molitor amb radiació ultraviolada. Què implica aquest tractament? Tous dona detalls: "S'utilitza per millorar la qualitat biològica del producte, controlar la possible presència de microorganismes i assegurar la seguretat del producte final". A més, segons l'Agència de Seguretat Alimentària Europea, també augmenta la concentració de vitamina D3.

Sobre on trobarem aquest nou ingredient, la nova regulació autoritza utilitzar la farina de cuc en pans, pastissos, formatges o compotes de fruita i verdura, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

Què en diu la legislació europea?

Segons les normes, qualsevol aliment que no s'hagi consumit a la Unió Europea de manera significativa a partir del 1997, ha de ser considerat novel food ("aliment nou" en anglès). A partir d'aquí, per poder-se comercialitzar ha de passar per uns controls estrictes de l'EFSA, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària. Aquesta institució és qui decideix les condicions d'ús, els requisits de l'etiquetatge i el seguiment posterior després de la comercialització.

Cargando
No hay anuncios

Davant del dubte, la Comissió Europea ho deixa clar: consumir insectes no és obligatori, és completament segur i els detalls d'aquests aliments estaran indicats als productes que comprem. Ara bé, cal estar alerta als al·lèrgens. Núria Tous explica que els artròpodes com el Tenebrio molitor "contenen un conjunt de proteïnes potencialment al·lergèniques, que poden provocar reaccions a persones al·lèrgiques als crustacis, àcars o a la pols".

D'on surt el cuc de la farina?

La pols prové del Tenebrio molitor o escarabat de la farina, una espècie de coleòpter que durant la seva vida segueix un cicle de quatre estadis: ou, larva, pupa i imago. S'alimenta d'insectes morts, femta, llavors i plantes i és precisament per la possibilitat que ofereix de cobrir les necessitats nutricionals del planeta que s'està començant a introduir en la dieta occidental.

Cargando
No hay anuncios

La investigadora de l'IRTA explica que els insectes són produïts en granges adaptades: "Parlem d'entorns controlats per garantir la salut dels insectes i la seguretat alimentària del producte final". Allà se'ls alimenta en ingredients rics en carbohidrats, com cereals o farines.

I, un cop comprem la farina de cuc, la notarem al gust? Núria Tous explica que si la concentració a l'aliment és baixa "difícilment ho notarem", però que el sabor normalment es defineix com a terrós o torrat. També té un color marronós o groguenc, que pot variar en consistència, però que a efectes pràctics és molt diferent de la farina de blat: "la d'insecte és una font de proteïna, mentre que la de blat és una font de carbohidrats", conclou Tous.