Societat 22/05/2024

La Facultat d'Educació de la UIB, premi ARA Balears - Bartomeu Picornell d’Educació pel projecte 'Implica't, Connecta i Crea'

El jurat del guardó ha reconegut el seu treball per reforçar i donar continuïtat a la formació dels educadors

ARA Balears
2 min
Un estudiant a la Universitat de les Illes Balears

PalmaLa Facultat d'Educació de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha estat la guanyadora del premi ARA Balears - Bartomeu Picornell d'Educació pel seu projecte Implica't, Connecta i Crea. El jurat ha valorat el seu treball per reforçar i donar continuïtat a la formació dels educadors. En aquest sentit, destaquen "la feina que es fa des d'aquest projecte per contribuir de manera decisiva a la construcció de la identitat professional dels futurs mestres i enfortir les relacions entre la formació inicial dels docents i la seva formació permanent".

A més, el jurat dels premis ARA Balears 2024 ha decidit guardonar el projecte Implica't, Connecta i Crea per "treballar en la transformació de l'educació inicial dels mestres, perquè aquesta s'ajusti a les necessitats que tenen l'escola i la societat al segle XXI".

El projecte Implica't, Connecta i Crea de la Facultat d'Educació de la UIB va néixer amb l'objectiu d'impulsar canvis metodològics i la coordinació interdisciplinària, per facilitar els processos de construcció de la identitat professional docent del seu alumnat. Així, pretenen capacitar i apoderar els tutors per acompanyar, des de la pràctica reflexiva, l'alumnat en la construcció del desenvolupament professional durant el pràcticum.

Des de la seva primera edició s'han format 483 docents de centres escolars i 20 tutors de la Universitat, i la satisfacció envers el programa per part del professorat participant és de 4,88 damunt 5 (amb la resposta a l'enquesta d'un 70,1% dels matriculats). Destaquen, especialment, la capacitat formativa i dinamitzadora dels formadors, la coherència entre el disseny del programa, el desenvolupament i la possibilitat de transferència dels aprenentatges assolits durant la formació.

Amb tot, es tracta d’un projecte que persegueix capgirar els plans d’estudis, les metodologies i els processos d’avaluació amb el canvi de rols dels estudiants, del professorat i de les entitats de pràctiques, tot modernitzant l’estructura organitzativa i els espais. De manera global, aquesta iniciativa vol millorar la qualitat de la formació inicial (a través de l'aplicació de metodologies d’ensenyament i aprenentatge que facilitin el desenvolupament d’enfocaments competencials, d’acord amb la recerca sobre transformació universitària i de la formació inicial del professorat més actual); facilitar mecanismes d'observació, actuació i autoregulació que capacitin els futurs docents per a la construcció d’una forta identitat professional; i, també, construir sinergies entre el professorat universitari i els mestres tutors de pràctiques, amb la presència de l’alumnat, de manera que es faciliti la reflexió i el treball conjunt.

El premi Bartomeu Picornell es va crear en record i gratitud al company periodista, que sempre va tenir un compromís ferm amb el món de l'educació a les Illes, al qual va aportar nombrosos articles d'opinió i difusió d'informació. L'ARA Balears entén que la millora contínua de l'educació no només és un repte per als responsables polítics i els professionals que s'hi dediquen, sinó per a tota la societat. El jurat del premi l'han integrat la directora de l'ARA Balears, Cristina Ros; la subdirectora del diari, Maria Llull; la directora de Primària del nou projecte de l'IES Aurora Picornell, Gabi Spano, i la directora de l'IES Joan Miró, Marina Vallcaneras Bonet.

stats