Medi ambient
Societat 17/09/2023

Extrets més de 8.200 quilos de residus de les costes de les Balears durant el mes d'agost

La Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua ha retirat més de 22,5 tones d'ençà que ha començat l'estiu

ARA Balears
1 min
El fons marí balear

PalmaEl servei de neteja del litoral de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua ha retirat un total de 8.215,51 quilos de residus de les costes de les Balears durant el mes d'agost gràcies a la campanya destinada a la prevenció i sanejament de les aigües de bany a platges i cales. Des de juny, mes en què va començar la campanya de neteja, s'han recuperat més de 22,5 tones a tot l'Arxipèlag.

Des del mes de juny i fins a final de setembre, un total de 22 embarcacions treballen a les Illes amb la missió de retirar residus acumulats a la costa. D'aquestes, 17 són embarcacions tipus 'platja', que n'han recollit 6.626 quilos, i les cinc restants són de tipus 'litoral' i n'han retirat 1.589 quilos. Distribuïdes per illes, Mallorca té 10 embarcacions; Menorca i Eivissa, cinc cadascuna, i Formentera, dues.

Aquestes embarcacions no només es dediquen a netejar residus flotants. A Mallorca, per exemple, han retirat parts d'una embarcació enfonsada i una pneumàtica danyada. A Menorca han retirat un tronc i una cabra morta, mentre que a Eivissa s'han recollit diversos coixins de barca i, a Formentera, restes d'una barca cremada.

El plàstic representa un 43% del total de residus

Quant a materials, el plàstic ha estat el més present, amb un 43,40% del total de residus. Altres materials destacats són les fustes, amb un 37,34%, i la vegetació morta, amb un 8,37%. Respecte de la retirada per illes: Mallorca n'ha registrat 4.790 quilos; Menorca, 2.327; Eivissa, 882, i Formentera, 215 quilos. A més, es van atendre vuit avisos (sis de l'112 i Salvament Marítim i dos de particulars) per a la recollida de brutícia.

stats