Societat 26/07/2019

Experts demanen reduir la contaminació dels creuers per evitar morts prematures

A Europa se'n produeixen cada any gairebé 60.000 per les emissions de sofre que contaminen l'aire

Ara Balears
2 min
Megacreuers, una nova passa cap a la massificació

PalmaExperts en contaminació atmosfèrica han reclamat la reducció de les emissions de sofre que generen els creuers, una mesura que, segons el químic alemany Axel Friedrich, evitaria unes 6.000 morts prematures a l'any en el Mediterrani.

Segons aquest especialista, consultor de la Unió de Conservació de la Naturalesa i Biodiversitat, a Europa es produeixen cada any gairebé 60.000 morts prematures per les emissions de sofre que contaminen l'aire.

Friedrich ha participat aquest divendres en la primera jornada sobre turisme de creuers celebrada en el Centre Flassaders de Palma i ha assenyalat que els tres estudis que s'han realitzat sobre impacte mediambiental dels megacreuers reflecteixen les conseqüències negatives per a la salut i la sostenibilitat en els ports d'Europa que registren un major volum d'aquest tipus de turisme, com són Marsella, Palma, Barcelona i Venècia, la qual cosa resulta "alarmant".

Ha comentat que les zones més contaminades en aquestes embarcacions són els parcs infantils dels mateixos bucs i ha destacat que "l'associació alemanya del cor recomana no viatjar en els megacreuers" per les conseqüències negatives per a la salut.

A més, ha assegurat que es podria reduir l'emissió de sofres amb la incorporació de noves tecnologies en els bucs, tal com regula una normativa existent als Estats Units i el Canadà. Per part seva, la Plataforma Contra els Megacreuers de Mallorca ha anunciat que crearà un comitè d'experts mediambientals, socials i econòmics que assessoraran l'entitat en les seves negociacions amb l'administració pública, ha informat el secretari de Palma XXI, Jaume Garau.

Garau ha recalcat que, amb aquesta conferència, Palma es converteix en l'epicentre de la lluita contra els megacreuers, que no són "un problema local, sinó una cosa global" sobre l'impacte mediambiental, econòmic i social que produeixen aquests grans vaixells a Palma, que és una de les ciutats més contaminada per les seves emissions, només per darrere de Barcelona.

També ha demanat a l'Autoritat Portuària de Balears "més transparència i accessibilitat" en relació a aquest assumpte, ja que els gestors del port palmesà s'"han equivocat" en la manera d'atreure un major volum de creueristes a la ciutat en els últims anys.

El PP presenta una iniciativa al Parlament per a defensar turisme de creuers

El PP ha presentat una iniciativa al Parlament balear en favor del turisme de creuers i els efectes positius que genera quant a creació de riquesa i llocs de treball i el posicionament turístic per a les Illes Balears a nivell internacional.

Amb aquesta iniciativa s'insta al Govern a què es comprometi a treballar, conjuntament amb el sector privat, per a donar les millors solucions en terme econòmics, socials i mediambientals a aquesta modalitat turística que té en el port de Palma un dels principals enclavaments del Mediterrani.

Els populars critiquen l'"esperit prohibicionista" de l'executiu autonòmic i, per contra, aposten per gestionar i donar solucions al creixement de l'arribada de creuers des d'una anàlisi "seriosa i assossegada, allunyat de qüestions demagògiques i postulats polítics" en el qual participin tots els sectors implicats.

stats