Tribunals
Societat 11/06/2024

L'exinterventora de Felanitx afirma que els plecs de platges beneficiaven l'empresa guanyadora

Ha destacat que un detall que li va cridar l'atenció va ser que s'inclogués en el plec un tipus de certificat que només va poder presentar l'empresa beneficiada

ARA Balears
3 min
A la primera fila, l'exbatle de Felanitx Biel Tauler, l'exregidor de Platges Juan Ramón Vidal, el propietari de Marportunbeach i el secretari municipal.

PalmaL'exinterventora de l'Ajuntament de Felanitx ha declarat aquest dimarts, a l'Audiència Provincial, que considera que la redacció dels plecs del concurs de platges investigat per una possible manipulació beneficiava l'empresa guanyadora sobre les altres. Així ha respost l'extreballadora en la seva compareixença com a testimoni en el judici que es durà a terme aquests dies a la Secció Segona de l'Audiència Provincial. A la banqueta s'hi asseuen l'exbatle del municipi Biel Tauler (PP, 2011-2015) i l'exregidor de Platges Juan Ramón Vidal, acusats d'haver-se concertat per assegurar que la concessió acabàs en mans d'una empresa determinada, Marportunbeach.

Segons ha recollit Europa Press, la fiscalitzadora municipal, en el moment dels fets, ha destacat que un detall que li va cridar l'atenció va ser que s'inclogués en el plec, com a millora, un tipus de certificat ISO que "l'única que el va presentar" va ser la guanyadora. Per a les altres, "era impossible" obtenir-lo en el termini: "Varen presentar-ne altres, però amb aquell títol específic, només va ser aquesta empresa".

Precisament, la interventora s'havia oposat al fet que aquests certificats poguessin ser objecte de valoració a l'adjudicació, sinó que entenia que havien de considerar-se com a criteris de solvència. Com a millores, "dona molts més punts" i s'atorgava a aquests certificats una importància excessiva, ha considerat. "Pensa que aquesta redacció de plecs va afavorir alguna empresa en concret?", ha interrogat el fiscal Anticorrupció, Juan Carrau. "En la meva opinió, sí", ha expressat la interventora. L'extreballadora del Consistori felanitxer també ha exposat que, segons el seu criteri, l'ús del procediment d'urgència podia estar justificat "en certa manera", tot i que creu que s'hauria pogut convocar amb més temps i condicionar l'anunci a l'autorització definitiva de Costes, com ja s'havia fet el 2008.

Contractació d'un expert per elaborar els plecs

Un altre dels factors que la Fiscalia considera indicador de la presumpta manipulació és l'encàrrec a un treballador extern per redactar els plecs. Anticorrupció creu que es va contractar una persona pròxima a l'empresa i que la seva elecció va ser una argúcia perquè les condicions es dissenyassin afavorint la mercantil. El primer dia del judici, Tauler va defensar que la complexitat dels plecs feia necessària aquesta contractació perquè no era "viable" fer-ho per a l'Ajuntament amb personal propi.

La testimoni va deixar de fer feina a l'Ajuntament després de l'adjudicació, per un canvi de categories que la perjudicava, i que va beneficiar el secretari municipal investigat, segons ha indicat. "A mi ningú no em va dir res, varen fer tots els tràmits legals per fer canvis de categoria i jo em vaig haver de cercar un altre ajuntament". A preguntes del fiscal, ha reconegut que pensa que aquesta maniobra va ser una represàlia contra ella. En el judici ha explicat que les seves objeccions, en què exigia que es justificassin jurídicament les decisions, varen "retardar bastant" tot el concurs.

Els denunciants apunten que el regidor de Platges els va avançar els plecs

A la sessió d'aquest dilluns del judici per la presumpta manipulació del concurs, els empresaris que varen denunciar els fets varen declarar que l'exregidor de Platges Juan Ramón Vidal els va avançar els plecs uns dies abans que es publicassin. Els dos competidors varen coincidir en el fet que "cinc o sis dies abans del concurs" l'aleshores regidor els va citar en un bar de Campos i els va entregar una còpia dels plecs que es publicarien en el Butlletí Oficial (BOIB).

Així, la Fiscalia defensa que la presumpta manipulació va començar amb l'elaboració d'un concurs a mesura, avançant els plecs a l'empresari per donar-li avantatge, acurçant il·legalment els terminis de presentació d'ofertes i incloent una persona aliena a l'Ajuntament en les valoracions, segons les tesis del fiscal d'Anticorrupció.

stats