Comencen les excavacions per trobar tres possibles víctimes de la Guerra Civil al coll d'Artà

En la primera fase s'intentaran trobar les restes de Bartomeu Ginard Genovard, assassinat el 10 de setembre de 1936

L'equip d'arqueòlegs de l'empresa Atics començarà aquest dilluns, 28 de setembre, les tasques d'excavació a la finca de Salma, al coll d'Artà, on testimonis orals indiquen que hi podria haver tres víctimes de la repressió franquista assassinades el 1936. La intervenció de recerca es preveu perllongar fins al 2 d'octubre, segons ha informat aquest dissabte la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització en un comunicat.

L'actuació es farà després que tècnics de l'Ajuntament d'Artà hagin desbrossat i preparat el terreny. Els arqueòlegs primer excavaran una cavitat on se sospita que hi podria haver les restes de Bartomeu Ginard Genovard, víctima assassinada el 10 de setembre de 1936. Després la intervenció s'estendrà al voltant d'aquest indret per estudiar els forns de calç i la possible localització de les restes de les altres dues víctimes, que haurien pogut quedar disperses per la zona a causa dels moviments de terres.

La fossa de Salma fou referenciada per l'investigador Jaume Morey l'any 2011 en el document Les fosses de la repressió a Mallorca gràcies a testimonis orals que parlen de la presència de restes humanes al peu de la carretera, un indret que ha patit importants modificacions arran de les diferents reformes i ampliacions de la carretera Ma-15.

Aquestes investigacions se sumen a les de l’historiador Jaume Alzina, que en un informe de 2018 va establir la possibilitat que un individu assassinat durant la repressió franquista de 1936 fos enterrat en una cavitat del coll d’Artà. De fet, Alzina creu que es podria tractar del socialista Bartomeu Ginard Genovard.  

El secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, i el batle d'Artà, Manolo Galán, han explicat tot això als familiars de Bartomeu Ginard en una reunió en la qual també han participat la membre portaveu de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, Maite Blázquez, i els investigadors Jaume Morey i Jaume Alzina. També hi han estat presents els responsables d'Atics, Cesc Busquets i Jordi Ramos.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF