Societat 20/12/2023

Les excavacions al cementeri Nou de Sant Francesc, a Formentera, permeten recuperar 23 cossos

També s'hi han trobat tres conjunts d'ossos desarticulats que podrien correspondre a possibles víctimes del penal

ARA Balears
2 min
Les excavacions al Cementiri Nou de Sant Francesc, a Formentera

PalmaLes excavacions al cementeri Nou de Sant Francesc, a Formentera, han finalitzat amb la recuperació de 23 cossos de possibles víctimes que haurien estat recloses al penal de l'illa entre 1941 i 1942. A més, s'han trobat tres conjunts d'ossos desarticulats que podrien ser de possibles víctimes del penal. Segons ha informat aquest dimecres la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques, l'UTE formada per la Societat de Ciències Aranzadi i ATICS SL ha donat per acabades les tasques de la segona fase d'exhumació en aquest indret, emmarcada en el IV Pla de fosses del Govern (2023-2024).

Les tasques varen començar fa un mes i durant aquestes setmanes s'han excavat 33 tombes de les files 5, 6, 7 i 8. La major part de les troballes han estat de les files 7 i 8, on tres dels enterraments eren dobles, és a dir, que hi havia dos possibles presos enterrats a la mateixa fossa, un damunt l'altre, en diferents taüts. L'UTE ha explicat que dos dels individus localitzats són menors de 30 anys i altres dos presenten signes compatibles amb tuberculosi pulmonar, que era una de les principals causes de mortalitat entre les persones recloses al penal.

El Govern ha recordat que la primera fase de les excavacions es va dur a terme el 2022, emmarcada en el III Pla de fosses, i en aquest mateix lloc es varen localitzar sis cossos d'altres possibles víctimes. D'aquesta manera, la coordinadora del projecte i arqueòloga Almudena García-Rubio ha assenyalat que, juntrament amb les troballes de l'any passat, ja s'haurien localitzat la meitat de les víctimes del penal.

Des de la Societat de Ciències Aranzadi - ATICS han afegit que durant el 2024 es duran a terme les tasques de laboratori i s'interpretaran les dades per valorar la possibilitat d'ampliar la investigació a una altra zona del cementeri. També es faran les anàlisis de genètica en col·laboració amb la Junta d'Extremadura i altres institucions per cercar familiars que puguin dur les seves mostres per a la identificació de les víctimes.

stats