Societat 19/03/2019

Un estudiant de la UIB descobreix una nova espècie de papallona a les Illes

És la primera vegada que un borinot del baladre és identificat a l'Arxipèlag

Ara Balears
2 min
L'exemplar de borinot del baladre (Daphnis nerii)

PalmaL'alumne del grau de Biologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i col·laborador del grup de recerca d'Ecologia Interdisciplinària Francesc Truyols Henares ha identificat per primera vegada a l'Arxipèlag la presència d'un exemplar de borinot del baladre ('Daphnis nerii'), considerat una excel·lent papallona nocturna migrant prou coneguda a la resta del continent. Aquesta troballa ha estat acceptada per ser publicada com a article en el pròxim número de la revista científica 'SHILAP', que edita la Sociedad Hispano-Luso-Americana de Lepidopterología, entitat dedicada a l'estudi de les papallones. Truyol, que és col·laborador del grup de recerca d'Ecologia Interdisciplinària de la Universitat, va rebre l'avís de la presència d'una papallona de grans dimensions per part d'alumnes de postgrau, els quals n'hi remeteren imatges i dos exemplars. Al laboratori del grup va dur a terme les tasques d'identificació.

L'individu trobat pertany a la família dels esfíngids, que es caracteritzen per ser una de les famílies de papallones de més envergadura alar de les Balears, sense comptar els satúrnids, de la qual solament trobam la papallona més grossa, coneguda com a paó de nit xinès ('Antheraea pernyi'). Fins ara, vuit espècies de la mateixa família havien estat localitzades, com ara el borinot de la mort ('Acherontia atropos'), el borino ros ('Macroglossum stellatarum') o el borinot de les lletereses ('Hyles euphorbiae'), menys aquesta.

Un estudiant de la UIB descobreix una nova espècie de papallona a les Illes

El treball desenvolupat per Truyol s'emmarca en el projecte BioBal que, a més de constituir una plataforma de recollida d'informació sobre biodiversitat de les Illes Balears i fer-la accessible a la societat en diferents formats, impulsa la generació de nou coneixement entre els estudiants de grau i màster de la UIB. El projecte té el suport de Red Eléctrica de España i va permetre el 2018, mitjançant la presentació d'una vintena de comunicacions orals i escrites, que diversos estudiants de grau de Biologia i postgrau de la UIB participassin en diferents congressos i publicassin mitja dotzena de treballs en revistes científiques d'àmbit estatal i internacional.

Cal destacar que aquest mateix alumne ja va ser premiat amb la recompensa del Premi BioBal de les VII Jornades de Medi Ambient de les Illes Balears, que va organitzar la Societat d'Història Natural de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears el mes de novembre de 2018. L'accèssit li va ser atorgat per la seva contribució al coneixement de la fauna lepidopterològica (l'estudi científic d'arnes i papallones) dels municipis de Manacor i Vilafranca de Bonany amb un treball que va desenvolupar durant vuit anys.

stats