Societat 01/04/2022

L'estratègia estatal de protecció de la costa balear preveu la retirada d'estructures costaneres

El projecte del govern espanyol, que té l'objectiu d'adaptar el litoral als efectes del canvi climàtic, s'ha presentat aquest divendres a Menorca

ARA Balears
2 min
El restaurant Puro Beach, a Can Pastilla, està ubicat en domini públic maritimoterrestre.

PalmaL'estratègia de protecció de la costa de les Balears que ha dissenyat el govern espanyol preveu la retirada d'estructures costaneres com a mesura per adaptar el litoral illenc a les conseqüències de l'emergència climàtica. El projecte també aposta per relocalitzar i eliminar ocupacions en el domini públic maritimoterrestre, així com fer recular algunes estructures costaneres, segons ha explicat aquest divendres la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

Durant una presentació duita a terme a Menorca, també ha destacat que aquesta iniciativa preveu fomentar el manteniment i la rehabilitació dels sistemes dunars de les platges de les Illes.

Competència estatal

En aquest sentit, ha detallat que aquesta estratègia, que servirà com a eina per planificar les actuacions de competència estatal en el litoral balear, està dissenyada per guiar tots els projectes que es duguin a terme durant el cicle de gestió 2020-2045.

L'objectiu principal del projecte, segons ha explicat el Ministeri, és comprendre i caracteritzar els problemes d'erosió costanera a partir d'un "enfocament integrat", que abasti tots els aspectes del litoral. Així, l'estratègia funcionarà com a instrument de planificació per a la protecció costanera i inclourà alternatives viables per a totes les fases del cicle de la gestió de risc.

Fenòmens adversos

Ribera ha destacat que els temporals "sense precedents" que ha encadenat el litoral mediterrani els darrers anys "evidencien el desafiament creixent" que afronten les regions costaneres i avisen de fenòmens adversos cada cop més freqüents derivats de l'emergència climàtica, "amb riscos en termes de costos humans, socials, econòmics i ambientals que no es poden assumir".

Aquestes iniciatives han estat identificades mitjançant un procés d'informació pública en el qual han participat unes 66 entitats "clau" de la zona. A més, la iniciativa ha tingut en compte les al·legacions realitzades per la Conselleria de Medi Ambient i Territori, encaminades a impulsar mesures per millorar la resiliència dels ecosistemes litorals.

stats