Societat 15/06/2019

A l’estiu s’obrirà un menjador per a fills de treballadors

Aldees Infantils atendrà 40 menors perquè els pares fan feina en turisme

M. F.
2 min
A l’estiu s’obrirà un menjador per a fills de treballadors

Palma“Posam en marxa un servei de menjador perquè els pares puguin anar a treballar, ja que Son Gotleu és un barri de temporada. La majoria dels pares treballen en hotels”, explica Encarna Jiménez, directora d’Aldees Infantils, una entitat que ha obert un nou centre al barri. Ara ja atenen denou menors que tenen entre tres i tretze anys i que arriben derivats pels Serveis Socials. Aquest estiu, la xifra es duplicarà, ja que l’entitat posarà en marxa un menjador per a 40 infants. L’horari serà de 9 a 16 h. Actualment hi ha tres persones que treballen per a l’entitat. A l’estiu seran sis, per poder assumir l’augment de feina. La seva ràtio és d’un educador o educadora per cada deu infants.

Major vulnerabilitat

El 4 de desembre de 2018 es va inaugurar i des del febrer està en funcionament. Aldees Infantils va triar aquesta barriada perquè és on els més petits estan exposats a una major vulnerabilitat. “Vàrem veure que les necessitats eren majors que en altres barriades”, diu Jiménez. Pensa que més endavant seria convenient obrir un altre centre a Pere Garau, o que estigués ubicat entre aquests dos barris.

Jiménez, tot i que sí que va sentir una certa sensació de vertigen quan va visitar Son Gotleu, assegura que a Andalusia, en concret a Granada i a Almeria, hi ha barris més durs que aquest. Té 33 anys d’experiència a l’entitat i ha arribat fa poc a l’illa després de dirigir l’Aldea de l’Escorial. Ha arribat a la conclusió que a tot arreu els patrons es repeteixen. A més del consum de drogues, “que els nins tenen molt normalitzat”, es troba “amb la qüestió de la dificultat per establir límits”, explica. Aquesta mancança, combinada amb la falta de dedicació i de temps als fills per part dels progenitors, creu que és similar en les famílies de les classes socials més altes i de les més baixes. “Tant uns com els altres ho intenten suplir amb coses materials”, diu. Això sí, les conseqüències vitals, comenta, són ben diferents, però “la mancança afectiva i la sensació d’abandonament és present als extrems de les classes socials”.

Centre de dia i espai de canvi

Durant el curs escolar, de les 15.30 a les 19 h, ofereixen classes de repàs, activitats d’educació en valors, expressió corporal i artística i medi ambient. “Volem incorporar teràpia amb cans i escacs”, diu Jiménez. També hi ha un programa que es diu Espai de Canvi on ara hi ha tres nins que han estat expulsats 21 dies. “És un espai per reflexionar, perquè els menors diuen que tot els és ben igual i també tots creuen que podran ser rics sense treballar”, assegura.

Al centre hi ha un servei de rentadora que poden aprofitar les famílies dels nins que van a Aldees Infantils i també està a disposició de les que no duen infants. El mateix passa amb les dutxes. “De moment, ningú no ha demanat utilitzar-les -explica-, i això és un bon símptoma”.

stats