L'Estat vol invertir 116 milions d'euros en ports balears, tot i les negociacions del Govern i Cort amb les navilieres

El conseller de Turisme i el batle de Palma es troben a la Fira Internacional de creuers d'Hamburg

Administracions públiques de Balears assisteixen aquesta setmana a la Fira Internacional de creuers d'Hamburg amb l'objectiu de negociar la limitació de l'arribada de creuers. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; la directora general de Turisme, Rosana Morillo; el batle de Palma, José Hila, i el president de l'Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual de Torrella, s'han reunit amb les principals companyies creueristes del món per traslladar-los les intencions del Govern balear. Aquesta notícia arriba un dia després que l'Estat anunciï la seva intenció d'invertir 116 milions d'euros en ports de Balears, concretament en infraestructures destinades a passatgers.

El president de Ports de l'Estat, Salvador de la Encina, preveu que sistema portuari estatal transfereixi un total de 286 milions d'euros en ports de la comunitat balear entre el 2019 i el 2022, segons ha avançat el mitjà 'Diario de Mallorca'. L'Autoritat Portuària de Balears (APB) ha puntualitzat que 75,1 milions aniran al port de Palma, destinats a la remodelació del passeig Marítim i la reordenació del Contramoll-Mollet.

L'APB afirma que 25,3 milions d'euros seran per als molls de Paraires-Ponent del port de Palma, els quals "no només es destinen al trànsit de creuers", atès que són zones polivalents que comparteixen amb les línies de ferris. A més, es pretén millorar l'entorn del Molinar i reparar zones enjardinades del port.

Aquestes actuacions entren en contradicció amb les declaracions que el conseller de Turisme ha fet aquest dimecres. "Hem de veure com limitam l'activitat en un destí que ha crescut de manera exponencial en tots els ordres els darrers anys; per tant, toca fer una ordenació", ha afirmat Negueruela.

L’arribada de creuers a Palma no es podrà limitar fins al 2022

L'Ajuntament de Palma ha afirmat que totes les parts han obert vies de negociació amb l'objectiu d'aconseguir una regulació efectiva i real de les arribades al port de Palma. Amb la intenció que el Govern pugui fixar un sostre al turisme de creuers –tal com va quedar establert en els acords de governabilitat–, la delegació balear i el sector han mantingut diverses reunions.

Per la seva banda, el batle de Palma, José Hila, ha manifestat que "un destí que es massifiqui no serà bo ni per a les companyies ni per a la ciutat" i ha defensat davant les companyies la intenció de "no sobrepassar certs límits, perquè a partir d'aquests
límits al turista comença a no agradar-li el destí".

Cort preveu crear una "peça informativa" per a creueristes

El portaveu de l'equip de govern de Cort, Alberto Jarabo, ha anunciat també aquest dimecres l'aprovació d'un conveni de col·laboració entre el Consorci per a la Millora de les Infraestructures Turístiques i per al Foment de la Desestacionalització de l'Oferta de l'Illa de Mallorca, l'Ajuntament i la Fundació Turisme Palma 365. L'objectiu és "posar en valor l'oferta turística especialitzada en el municipi de Palma". 

Entre els tres eixos d'actuació, destaca el "producte cultural i gastronòmic per a creueristes". Aquest consistirà "una peça d'informació destinada als turistes de creuer, que inclourà informació pràctica i proposarà rutes alternatives a les tradicionals pel centre històric". 

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF