Societat 13/07/2019

Els espanyols de les regions mediterrànies són els europeus amb major nivell de mercuri al seu organisme

Un estudi internacional conclou que aquest fet es deu a l'alt consum de peixos i mariscos d'aquestes zones

Ara Balears
2 min
Imatge d’arxiu d’una peixateria

PalmaEls espanyols, en particular els de les regions mediterrànies, són els europeus que més mercuri tenen en el seu organisme com a conseqüència principalment de l'alt consum de peixos i mariscos, segons un estudi internacional en el qual han participat investigadors de la Universitat de Múrcia.

La recerca, que s'ha duit a terme analitzant el major nombre de mostres de sang, orina i pèl utilitzades fins ara en un estudi d'aquest tipus, determina, a més, que les majors concentracions d'aquest metall les tenen els ciutadans de les regions de la Mediterrània: Múrcia, el País Valencià, les Illes Balears, Andalusia i Catalunya. Aquesta circumstància es deu a l'elevat consum de peix, especialment de gran grandària.

Després dels d'Espanya, se situen amb elevats nivells de mercuri els habitants de França, Itàlia i Grècia. No obstant això, segons el professor de Toxicologia Miguel Motas, que ha pres part en l'estudi, els nivells detectats en la majoria de la població investigada estan dins dels límits establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i no tenen efectes directes sobre la salut.

El consum de tonyina i peix espasa és el que més incidència té en els nivells de mercuri en els habitants de les regions mediterrànies, però els experts assenyalen que no és necessari deixar de consumir aquests peixos, sinó només moderar-ne la ingesta, especialment en el cas dels infants i de les dones embarassades.

L'estudi deixa clar que quan el consum de peix supera les cinc vegades per setmana, les anàlisis de presència de mercuri revelen que aquest augmenta exponencialment, i també hi ha major presència d'aquest tòxic en persones de més edat per l'efecte d'una dieta sostinguda durant anys.

Per a l'estudi s'han utilitzat 1.900 mostres de sang, 1.700 d'orina i 600 de pèl de persones que resideixen a Espanya, la qual cosa suposa la major mostra de la qual ha disposat mai un estudi de biomonitorització del mercuri a Espanya. Entorn del 5% de les persones que han hi participat presenten nivells de mercuri que suposen un risc per a la seva salut.

stats