Projecte lingüístic
Societat 30/10/2023

Escola Catòlica adverteix que els projectes educatius han de respectar la Llei de normalització lingüística

La patronal ha explicat que qualsevol regulació que fos una imposició "suposaria una invasió del dret fonamental del titular del centre"

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu. / ISAAC BUJ

PalmaEscola Catòlica ha fet una crida a la "prudència i al respecte" als drets dels titulars dels centres a establir el seu propi projecte educatiu i lingüístic "sense imposicions". Així s'ha pronunciat la patronal majoritària de l'ensenyament privat concertat en relació amb l'exigència de Vox al Govern perquè es permeti triar a les famílies la llengua vehicular en què s'imparteixin les matèries en el sistema educatiu.

En aquest sentit, han recordat que qualsevol mesura educativa "ha de respectar el marc legal vigent" conformat per l'Estatut d'Autonomia i la Llei de normalització lingüística. "Allò que es va acordar de manera consensuada només es pot modificar de la mateixa manera", han afegit. Escola Catòlica ha explicat que qualsevol regulació que imposàs a l'escola privada (concertada o no) un determinat projecte lingüístic de centre o PLC (que forma part inherent i imprescindible del seu projecte educatiu) "suposaria una invasió del dret fonamental del titular del respectiu centre a fixar i conformar aquest projecte".

Pel que fa a les les famílies, han recordat que tenen el dret d'escollir l'escola (pública o privada) per als seus fills. Una llibertat que no suposa, "en cap cas", el dret a imposar a l'escola escollida un determinat projecte educatiu i, "per tant, tampoc un model lingüístic concret", aclareixen. En aquest sentit, ECIB respecta les famílies que pretenen que la llengua castellana tengui una major presència vehicular en l'ensenyament dels seus fills. "Ara bé, aquest dret s'ha d'exercir escollint aquell centre el projecte lingüístic que més s'acosti a la voluntat de la família i, en cap cas, forçant el centre a modificar l'oferta educativa disposada pel seu titular".

Finalment, han manifestat el seu rebuig envers l'establiment de qualsevol sistema de segregació escolar per raó de l'idioma, model que ens conduiria a una major divisió social. També rebutgen aquelles propostes que siguin contràries o qüestionin el procés de normalització de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, d'acord amb el nostre Estatut d'Autonomia. Amb tot, la patronal ha volgut expressar la seva confiança en el conseller d'Educació, Antoni Vera, pel que fa a la prudència en aquest sentit.

stats