Monarquies
Societat 09/08/2023

Enric d'Anglaterra ja no és "sa altesa reial" a la web del Palau de Buckingham

Meghan Markle va ser la primera de la família a perdre la denominació reial 'HRH' de la pàgina oficial de la Corona reial britànica

2 min
Enric i Meghan

BarcelonaEl gener del 2020 Enric d'Anglaterra i Meghan Markle van anunciar que posaven distància en la seva relació amb la família reial i abandonaven els compromisos i activitats de la casa de Windsor. Van voler posar tanta distància que es van establir a Montecito, a l'altra banda de l'Atlàntic i als confins de l'horitzó americà, concretament a 8.585 quilòmetres de l'epicentre de la Corona britànica. Tres anys després, aquesta llunyania física s'ha accentuat, si és que encara és possible: la pàgina web del Palau de Buckingham ha eliminat el tractament d'"altesa reial" a Enric d'Anglaterra.

"Els Sussex no utilitzaran la seva denominació com a HRH (Her/His Royal Highness) perquè han deixat de treballar com a membres de la família reial", deia el comunicat emès pel Palau de Buckingham hores després que es fes oficial el trencament d'Enric i Meghan amb la seva família britànica el gener del 2020. Des de llavors, la parella s'ha escarrassat en construir un mur de titulars i escàndols. Han protagonitzat el docu-reality Harry i Meghan de Netflix –on es narra "la veritat completa" de la família reial britànica–, han explotat la faceta d'escriptor d'Enric amb un llibre de memòries, i Meghan fins i tot ha fet de locutora en un podcast de Spotify.

Però tot i els esforços dels pròfugs, els redactors de la pàgina web del Palau de Buckingham es negaven a acceptar que Enric els hagués plantat del tot. De fet, ha estat la capçalera britànica Express qui ha fet un toc d'atenció perquè actualitzessin la web de la casa reial i, entre moltes altres coses, canviessin la denominació "altesa reial" a Enric d'Anglaterra. D'aquesta informació se'n van fer ressò els principals mitjans de comunicació britànics, un petit escàndol al qual el Palau de Buckingham ha volgut respondre amb el següent comunicat: "La web de la família reial conté cinc mil pàgines d'informació sobre la vida i les tasques de la família reial. Després de la mort de la reina Elisabet II, el contingut ha estat revisat periòdicament. Alguns continguts poden estar desactualitzats fins que es completi aquest procés."

Però no totes les actualitzacions s'han fet esperar tres anys. En el cas del perfil de Meghan Markle, la web només va trigar uns mesos a eliminar totes les referències a aquesta nomenclatura en els escassos quatre paràgrafs que dediquen a la seva trajectòria professional i personal. A més, els canvis no només han estat al text, també en la rellevància de la posició de la pàgina web que ocupen tant Meghan com Enric. Tots dos surten al final de tot, concretament se situen molt més avall que la biografia d'altres membres reials com Sophie Helen Rhys-Jones o Birgitte Eva van Deurs Henriksen, per exemple.

Altres actualitzacions

Fins la setmana passada la reina Elisabet II era anomenada com l'actual reina en 74 ocasions a la pàgina oficial. En canvi, el seu fill i actual rei d'Anglaterra, Carles III, continuava sent el príncep de Gal·les, i la seva dona, la reia Camil·la, sortia referida com la duquessa de Cornualla quatre vegades. També el príncep Guillem i Kate són el duc i la duquessa de Cambridge en tres ocasions i, encara que en el seu cas no han perdut el ducat, ara han passat a ser el príncep i la princesa de Gal·les.

stats