Societat 23/09/2020

La vaga de xofers de l'EMT es desconvoca després d'arribar a un preacord amb Cort

La suspensió definitiva està en mans de l'assemblea de treballadors, que aquest dimecres haurà de ratificar les propostes

Ara Balears
2 min
Un bus de l'EMT de Palma. / EMT

PalmaEls sindicats i la direcció de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Palma han arribat a un preacord, que aquest dimecres haurà de ser ratificat per l'assemblea de treballadors. La vaga indefinida queda suspesa temporalment a l'espera de la decisió. En cas contrari, la protesta començaria una altra vegada a partir de dijous 24 de setembre.

El regidor de Mobilitat de Cort, Francesc Dalmau, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa els principals punts acordats amb el comitè de vaga. La direcció s'ha compromès a tornar o compensar les vacances pendents d'altres anys que els treballadors varen haver d'agafar obligatòriament durant l'estat d'alarma. Aquesta tramitació tindrà un cost de 700.000 euros.

Pel que fa a la recuperació de les línies de bus suprimides a causa de la pandèmia, l'empresa s'ha compromès a recuperar-les progressivament, cosa que suposa una despesa d'1.000.000 d'euros, segons el regidor. Dilluns mateix començarà a funcionar la línia 19 que connecta la ciutat amb la UIB, mentre que a l'octubre ho farà la 31. En el cas de les zones de Palma on fins ara els taxis han cobert la manca de línies com és el cas de l'Aranjassa, el Pil·larí i Sant Jordi, l'EMT hi destinarà recursos per oferir aquest servei.

Respecte de la reclamació per incorporar les persones que han obtingut les 140 places en la convocatòria de consolidació de feina de conductors de l'any passat, la direcció de l'empresa crearà una borsa de feina fins el setembre del 2022 perquè s'hi puguin anar sumant. Així mateix, també es contempla que el Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes Balears comprovi si s'aplica correctament el conveni col·lectiu del personal de taller de l'EMT.

El preacord, que encara cal que sigui ratificat pels treballadors, es va tancar després d'una reunió de 12 hores que es va allargar fins a les 3.30 h de la matinada, segons ha infomat l'Ajuntament de Palma. En la reunió d'aquest dimarts, el batle de Palma, José Hila, va presentar una oferta als representants del comitè d'empresa de l'EMT per apropar posicions i arribar a un acord. La proposta plantejada se centra en aquells punts on hi havia més discrepàncies entre l'empresa i els representants sindicals.

D'aquesta manera, i després de nou dies de vaga –que es va iniciar dia 14 de setembre–, i moltes negociacions entre el comitè i la direcció de l'empresa, els busos de l'EMT reprenen aquest dimecres el seu servei amb total normalitat.

stats