Societat 27/02/2023

Educació i sindicats acorden millores per als docents illencs

Menys hores lectives, reducció de ràtios, simplificació de la LOMLOE...

ARA Balears
3 min
Els professors de l'ensenyament públic reclamen millores

PalmaLa Conselleria d'Educació del Govern balear i els sindicats educatius han tancat les negociacions per l'acord de millores sociolaborals per als docents de l'educació pública de les Illes. Està previst que aquest acord se signi el mes que ve.

Després de diverses reunions i polèmiques pel retard en l'aplicació d'algunes mesures ja acordades, aquest dilluns han arribat a un acord satisfactori per a totes les parts en la Mesa d'Educació.

Segons han informat els sindicats, la Conselleria d'Educació s'ha compromès a reduir a 18 les hores lectives a Secundària i a 23 a Primària en un termini de dos cursos, la progressiva reducció de ràtios associada a un pla d'infraestructures educatives que ho faci possible, el dret a la mitja jornada per a tots els docents, l'eliminació de la penalització retributiva per les absències per malaltia, la revisió del catàleg de malalties professionals i la creació del complement retributiu de carrera professional.

A més, durant la darrera fase de les negociacions els sindicats han aconseguit que Educació es comprometi a simplificar el procediment d'avaluació de la LOMLOE, a la reducció de les tasques burocràtiques dels docents, i que es treballi per a una millora de les condicions de la funció tutorial.

La Conselleria d'Educació ha celebrat l'acord assolit i ha destacat que les dues bandes han treballat conjuntament per aconseguir resoldre les demandes dels docents. En aquest sentit, el conseller Martí March ha destacat que "del document inicial que vàrem presentar al que tenim actualment hi ha hagut canvis importants" i això es mostra de la feina que han fet conjuntament per arribar al millor acord per a tots.

March ha explicat que “ara ens trobam en una situació d’espera", ja que alguns sindicats han de traslladar als seus afiliats aquests documents per veure si hi estan d’acord, però ha recordat que si al final els sindicats no signen, aquest document no tindrà valor. El Govern serà, en aquest cas, el que decidirà segons les seves previsions i prioritats quins aspectes posa en marxa i quan ho duu endavant. 

CCOO Ensenyament ha remarcat que aquest nou acord resol algunes de les reclamacions històriques del sindicat que fins ara estaven oblidades dins el calaix i celebren que la feina dels sindicats suposi una millora tan important del dia a dia i les condicions laborals dels docents illencs.

Per la seva banda, UOB Ensenyament ha celebrat els acords assolits aquest dilluns. "Sabem que encara falten coses, però s'han aconseguit reivindicacions històriques i canvis que eren imprescindibles per a la feina dels docents de les Balears", han explicat. A més, han recordat que entre el primer esborrany de l'acord i aquest (que és el 5è) "hi ha moltes diferències i moltes millores laborals, socials i econòmiques".

Ara, el sindicat posarà l'acord en mans dels seus afiliats, que votaran per decidir si el sindicat signa l'acord la setmana que ve o romp el preacord i demana que es reprenguin les negociacions.

L'STEI també ha celebrat aquest acord i reconeix que "encara que hi ha molts de temes on no s'ha aconseguit arribar a cap consens, aquest acord suposa un gran avanç i ens permet tancar reivindicacions històriques". Tot i l'acord, des del sindicat educatiu lamenten que no s'arribàs a aquest punt fa quatre anys i s'hi arribi ara, quan només queden uns mesos de legislatura. En aquest sentit, ha destacat que senten certa incertesa davant la possibilitat que un nou equip de govern no estigui disposat a fer tot allò que s'ha acordat aquest dilluns.

El sindicat ha destacat que des del primer esborrany a l'actual els punts i les millores acordades han millorat notablement i ara seran les seves bases qui decidiran si l'STEI signa aquest acord o decideix reprendre les negociacions i no donar per bo allò assolit en la reunió d'aquest dilluns.

stats