Societat 22/09/2022

Educació flexibilitzarà l'aplicació de la LOMLOE després de les crítiques de sindicats i centres

L'STEI denuncia que "s'obliga" els docents a aplicar uns criteris d'avaluació que no han tingut temps de conèixer

2 min
L'inici del nou curs escolar, en imatges

PalmaL'inici de curs amb els nous currículums LOMLOE continua generant enrenou. Després de les crítiques de bona part de la comunitat educativa per la rapidesa amb què s'ha d'aplicar la nova normativa, la Conselleria d'Educació prepara mesures per flexibilitzar-ne l'aplicació, dins els paràmetres que permet la llei estatal. Aquest divendres presentarà l'esborrany als sindicats i es preveu tractar-lo en una mesa sectorial la setmana vinent.

"Farem una nova resolució amb les aportacions dels sindicats", ha afirmat el conseller d'Educació, Martí March, aquest dijous en roda de premsa. També ha avançat que incrementaran la formació per al professorat i ha assegurat que tant els inspectors com els tècnics de la Conselleria "van centre per centre a fer reunions amb equips directius i docents per resoldre els problemes".

Tant famílies com docents ja fa mesos que es queixen del calendari d'aplicació precipitat, un escenari que genera incertesa. Un dels punts més conflictius són els criteris d'avaluació. El portaveu de l'STEI, Lluís Segura, opina que fa falta almenys "un any de formació i reflexió" per començar a aplicar els nous currículums. En aquest sentit, denuncia la manca de formació i temps per coordinar-se: "Estam obligant els docents a operar a cos obert amb una màquina que acaben de conèixer".

Segura recorda que les instruccions per avaluar es varen publicar dos dies abans de començar el curs i això no ha donat temps a preparar adequadament el currículum "perquè si no saps com has d'avaluar no pots elaborar situacions d'aprenentatge". En l'anterior mesa, admet el portaveu, la Conselleria ja va plantejar "modificacions bastant flexibles", però, "malgrat tot, els currículums s'han d'aplicar i no tenim la norma assimilada". Depenent del text que presenti el departament de March, el sindicat es planteja recórrer contra les instruccions.

Queixes dels centres

Aquests darrers dies, alguns instituts han mostrat públicament la seva oposició, sobretot als criteris d'avaluació. El claustre de l'IES Santa Margalida ha votat en contra de la proposta pedagògica per àmplia majoria i ha denunciat que "les ponderacions dels criteris i els màxims i mínims imposats són un atac a l'autonomia pedagògica dels docents". "Si la nostra opinió no importa, que l'aprovin ells! Conselleria d'Educació, és hora de rectificar!", afirmen en un cartell que circula a les xarxes socials.

Per la seva banda, el claustre de l'IES Guillem Cifre de Colonya ha enviat una carta al conseller Martí March en què es queixa de la precipitació dels nous currículums i la burocràcia de les noves avaluacions, que es varen aprovar el 10 de setembre. "Es pretén que el professorat esmicoli d'una manera inacceptable el procés d'ensenyament-aprenentatge donant percentatges i repartint els criteris d'avaluació d'una manera arbitrària i impossible d'aplicar en el dia a dia dins l'aula", argumenten en l'escrit.

En aquesta línia, els docents del centre consideren que aquest sistema "pretén convertir la tasca docent en una tasca burocràtica i mercantilista". Alhora, apunten que les instruccions "van clarament contra la llibertat de càtedra dels docents en condicionar totalment i de manera molt tancada la manera d'avaluar del docent i, per tant, d'impartir la matèria".

stats