Societat 05/09/2020

Educació manté en "entorn dels vint alumnes" les ràtios per al proper curs en la seva darrera resolució

El Govern concreta, cinc dies abans, com serà la tornada a l'escola amb una resolució publicada aquest dissabte al Butlletí Oficial de les Illes Balears

A. Tarragó
3 min
Totes les entitats sindicals han votat en contra menys, CCOO, que s'ha abstingut.

PalmaEl Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) publica aquest dissabte una resolució conjunta entre la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca i la Conselleria de Salut que modifica la que ja van acordar ambdós departaments el 6 de juliol –i es va publicar l'endemà–. En aquest nou document, el Govern ja considera l'escenari B "a partir del qual s'ha d'organitzar el curs escolar" i deixa per escrit quines haurien de ser les ràtios, tot i que no les concreta: "Es procurarà que amb caràcter general es trobin entorn dels vint alumnes per grup". Aquestes, i la majoria de decisions, ja es van avançar en roda de premsa el dimecres 26 d'agost.

A banda d'això, s'hi inclouen lleus modificacions en les mesures de protecció sanitària, entre les quals destaquen "controls periòdics aleatoris de temperatura entre l'alumnat i el personal del centre" que podran fer "els serveis sanitaris i els centres educatius". Es manté, doncs, la indicació, tant pel personal com per l'alumnat, de prendre's la temperatura cada dia abans d'anar al centre educatiu. En ambdós casos, si presenten més de 37,5 graus de febre, no podran acudir al centre.

Per tal de garantir el compromís amb les mesures sanitàries, les famílies hauran de signar a l'inici de curs una declaració responsable en la qual s'indiqui que no duran els seus fills a classe si presenten qualsevol símptoma compatible amb el covid-19. D'aquesta manera, també es comprometen a dur a terme les actuacions necessàries si apareix el cas d'un alumne amb simptomatologia i a informar si apareix un cas de covid-19 a l'entorn familiar.

La resolució també inclou l'obligatorietat de dur mascareta per a tot l'alumnat a partir de primer d'Educació Primària independentment de si es manté la distància de seguretat i encara que es trobi dins d'un grup de convivència estable. Així mateix, tot el personal docent i no docent haurà de dur-la i mantenir la distància d'un metre i mig.

Tal com ja es va avançar, la presencialitat es manté, per ara, a Infantil, Primària i primer d'ESO. En canvi, a l'Educació Secundària Obligatòria, a partir de segon, Batxillerat, Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, els centres educatius podran adoptar sistemes d'ensenyament semipresencial, amb assistència de l'alumnat en dies alterns.

Quarantena sense excuses per als menors de 12 anys

D'altra banda, el document recull que els alumnes que hagin estat en contacte amb un cas positiu hauran d'aïllar-se. En aquest sentit, Educació i Salut han acordat que "es considerarà contacte estret qualsevol alumne que hagi compartit espai amb el cas confirmat a una distància inferior a dos metres al voltant del cas sense haver utilitzat la mascareta", amb l'excepció dels alumnes d'entre sis i onze anys. En aquest cas, l'ús de mascareta no serà excusa i hauran de fer quarantena igualment. Només estaran exempts de fer quarantena "les persones que ja han tingut infecció per SARS-CoV-2 confirmada per PCR en els sis mesos anteriors".

Quant als símptomes, la resolució del Govern considera que "un alumne pot ser sospitós d'infecció" quan tingui "simptomatologia d'infecció respiratòria aguda d'aparició sobtada", combinada amb altres símptomes. Tot i que els més comuns són "febre, tos i sensació de falta d'aire", la resolució –que es remet a la definició del Ministeri de Sanitat– afegeix que en alguns casos "hi pot haver disminució del gust i de l'olfacte, calfreds, mal de coll, dolors musculars, mal de cap, debilitat general, diarrea i vòmits".

stats