Societat 12/02/2024

Educació incorporarà psicòlegs als instituts a partir del pròxim curs

Aquesta és una de les demandes en les quals els docents han insistit més els darrers anys, conscients de la quantitat de realitats complexes que hi ha dins les aules

2 min
Una aula de secundària

PalmaA partir del mes de setembre, els centres educatius de les Illes incorporaran la figura dels psicolègs, en el marc del Pla interinstitucional de salut mental de les Balears. Inicialment, es començarà pels centres de Secundària (instituts) i per la mateixa etapa dels centres concertats. Disposar d'aquest perfil professional és una de les demandes en les quals els docents han insistit més els darrers anys, conscients que cada vegada són més les realitats que han d’entendre, i que no disposen dels recursos suficients ni la seva formació preveu aquesta tipologia d’intervencions.

Els psicòlegs que s'incorporin seran professionals que formaran part de l'equip del centre educatiu. Es tractarà, per tant, "d'una figura que no sols és una consulta psicològica, sinó que instaurarà mesures de prevenció i anirà coordinada amb orientadors, tutors i equips directius", ha explicat el conseller d'Educació, Antoni Vera."El pla incidirà en la prevenció i detecció en els centres de les Balears, reforçant programes existents, però també incorporant nous professionals", ha dit, per la seva banda, la presidenta del Govern, Marga Prohens, que ha indicat que, per això, "no es pot esperar a desembre". La presidenta també ha recordat que els problemes de salut mental mental en la infància i l'adolescència s'han incrementat un 60% els darrers anys.

Presència activa dins els centres

De fet, en la població infantojuvenil és on s'han detectat cada vegada més temptatives de suïcidi i on més creixen patologies vinculades a la salut mental. "Necessitam que puguin entrar a les escoles aquests nous psicòlegs per intervenir en la salut mental d'aquestes persones. És una càrrega que no pot continuar assumint la comunitat educativa", ha assenyalat Prohens.

Per part seva, el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha apuntat també a la "necessitat d'estar en el centre i prevenir". El conseller també ha recordat que, actualment, l'atenció mental de l'alumnat es fa a través d'un acord amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Balears pel qual, quan es detecta una situació d'un alumne que necessita una intervenció ràpida, s'envia un psicòleg per poder intervenir en aquest cas en concret. "Però això no és suficient, necessitam estar al centre i prevenir situacions", ha dit Vera.

stats