Societat 13/04/2021

La Dragonera celebra els 25 anys com a Parc Natural

Per commemorar aquesta fita, s'ha estrenat el documental 'Correnties de sa Dragonera', que narra l'ocupació de l'illa l'any 1977

ARA Balears
2 min
La Dragonera celebra els 25 anys com a Parc Natural.

PalmaJa fa 25 anys que varen declarar la Dragonera com a Parc Natural i, per commemorar aquest aniversari, el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca ha organitzat l'estrena al teatre Principal de Palma de Correnties de sa Dragonera. El documental narra l'ocupació de l'illa l'any 1977, un fet que va canviar la història de l'activisme ecologista dels mallorquins, perquè varen evitar la urbanització de la Dragonera. Precisament, alguns dels protagonistes de l'ocupació han estat entre el públic que ha assistit a l'estrena.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, que ha presentat l'acte juntament amb la vicepresidenta, Aurora Ribot, ha assegurat que "amb aquest audiovisual recordam un fet històric que va marcar el camí de l'ecologisme modern a Mallorca i la protecció de la Dragonera". A més, ha remarcat que l'illa "és un símbol de lluita col·lectiva, un èxit de la societat mallorquina que va aconseguir preservar-la i garantir-ne l'ús públic per a tots els ciutadans".

Per part seva, Ribot ha volgut donar les gràcies a les persones que varen dur a terme l'ocupació, perquè varen deixar de costat les seves diferències i varen "marcar el camí quan les institucions fallaren". En aquesta mateixa línia, el director del documental, David Mataró, ha explicat que durant la gravació va descobrir amb els seus testimonis "un grup humà increïble" i "uns joves que varen fer una acció solidària, creativa, emocionant i valenta. Mataró ha remarcat que varen ser "gent de pau que va guanyar una guerra".

Cal recordar que va ser el 26 de gener del 1995 que un decret del Govern balear establí la protecció de l'illa i la seva biodiversitat i aquesta commemoració està dins del calendari de celebració del desè aniversari de la declaració de la serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial.

stats