Societat 28/01/2020

Dos de cada tres venedors ambulants senegalesos a Mallorca no tenen papers

A més, el 85% assegura que l'illa és la seva primera opció per arribar a Europa

Ara Balears
2 min
Un venedor ambulant.

PalmaDos de cada tres senegalesos que es dediquen a la venda ambulant a Mallorca estan en situació administrativa irregular i per al 85 % l'illa és la seva primera opció per arribar a Europa, segons l'informe de Càritas sobre la situació social d'aquest col·lectiu.

Segons ha informat l'agència Efe, el sociòleg i investigador d'estudis socials Enrique Gómez ha explicat que l'informe ha estat elaborat a partir de 139 enquestes i nou entrevistes a senegalesos que es dediquen a la venda ambulant a Mallorca. Gómez ha destacat que el 55% dels enquestats ha arribat a l'illa els darrers tres anys i que set de cada deu es dediquen a la venda ambulant. La majoria té entre 25 i 40 anys i càrregues familiars al seu país d'origen.

A més, el sociòleg ha assenyalat que "només el 3,6% de senegalesos que arriben a Mallorca accedeix a estudis universitaris per l'escassa formació bàsica que tenen al seu país d'origen". Gómez ha apuntat també que al Senegal "treballen per aprendre un ofici però no cobren" i és "comprensible" que vulguin sortir d'aquest entorn.

Per altra banda, l'investigador ha lamentat les "condicions infrahumanes" per les quals passen els senegalesos que volen arribar a Europa i la falta de planificació del procés migratori, que els produeix "incertesa i inseguretat", ja que "no saben a què s'enfrontaran".

Gómez ha defensat que els senegalesos "saben que la venda ambulant a Espanya és il·legal" però que ho fan perquè "no tenen cap altra opció". Arran de l'estudi, el sociòleg ha subratllat que la majoria té problemes econòmics i emocionals perquè troba a faltar als seus familiars, la qual cosa els fa estar "en una major situació de vulnerabilitat".

Quant a l'habitatge, el 51,1% de venedors ambulants senegalesos a Mallorca comparteix pis amb fins a vuit persones més, si bé els enquestats argumenten que almenys a Mallorca tenen llum i aigua.

A més, el 65,7% ha fet algun curs d'espanyol i un 20,9% ha acudit a algun curs de formació laboral. No obstant això, la meitat no va accedir a aquests cursos perquè no tenia el nivell exigit.

D'acord amb aquest informe, un 72% treballa durant tot l'any en una jornada intensiva, quatre de cada deu ha estat multat per la seva activitat i un 3% ha estat detingut. Gómez ha puntualitzat que un 85% creu que la seva situació sociolaboral a Mallorca millorarà els pròxims anys, i ha destacat que són "persones joves que volen quedar a viure aquí".

stats