Societat 07/09/2019

L'huracà 'Dorian' arribarà aquesta nit a Nova Escòcia

L'últim huracà que va tocar terra al Canadà va ser l''Earl', l'any 2010

Oriol Rodríguez
2 min
Imatge del satèl·lit GOES, on s'observa l'huracà Dorian

BarcelonaEls meteoròlegs canadencs tenen els ulls posats en l'huracà 'Dorian'. Després d'haver assolat les Bahames i d'haver anat resseguint bona part de la costa oriental dels Estats Units, està previst que d'aquí unes hores arribi al Canadà. És per aquest motiu que hi ha vigent una alerta per huracà a Nova Escòcia i a Terranova.

Predicció de l'huracà Dorian i de la tempesta tropical Gabrielle per a les properes hores

Amb el pas dels dies l'huracà ha perdut força, però encara ara es manté ben actiu. A les 11 del matí el centre del 'Dorian', amb una pressió atmosfèrica de 965 hPa, se situava 460 km al sud-oest de Nova Escòcia. Portava associats vents sostinguts de 140 km/h i es desplaçava cap al nord-est a una velocitat de 40 km/h.

Amb l'arribada del 'Dorian' s'espera un augment considerable del nivell del mar a causa de la baixa pressió atmosfèrica del centre del sistema tropical. A part, també s'esperen vents sostinguts de més de 120 km/h, onades superiors als 6-8 metres d'alçada i precipitacions fortes que poden acumular entre 100 i 200 l/m2 a l'oest de Nova Escòcia. A mesura que vagi avançant cap al nord perdrà força.

Els huracans que afecten el Carib tenen el seu origen en sistemes de tempestes formats a l'oest de l'Àfrica que, a mesura que van avançant en direcció oest per l'Atlàntic, es van reforçant. Un cop al Carib, solen desviar-se cap al nord fins a entrar a la circulació general de l'atmosfera a latituds mitjanes. Aleshores, i ja com a depressions sense característiques tropicals, es desplacen amb la resta de borrasques atlàntiques d'oest a est.

Recorregut que ha seguit l'huracà Dorian

El que ja no és tan habitual és que els huracans arribin ben vius a latituds tan altes. Cal remuntar fins l'any 2010 per trobar un altre cas d'un cicló tropical que toqués terra al Canadà. En aquell cas va ser l''Earl', que va arribar a ser de categoria 4 al seu pas pel nord de les illes del Carib.

stats