Societat 28/05/2024

Els doblers sobrants del Pla de segregació lingüística es destinaran a infraestructures i atenció a la diversitat

Els sondejos dels sindicats diuen que cap centre públic s'hi ha sumat. Tot apunta que la participació de la concertada també serà minoritària

2 min
Una aula d’una escola a Mallorca.

PalmaLa Conselleria d'Educació destinarà els diners que sobrin dels 20 milions d'euros pressupostats pel Pla de segregació lingüística i l'elecció de llengua a atenció a la diversitat , infraestructures educatives, menjadors escolars o transport escolar, entre altres qüestions. Així ho ha anunciat aquest dimarts el conseller Antoni Vera, en ser preguntat sobre què farà el seu departament amb els doblers sobrants, si els centres educatius que han sol·licitat adherir-se a aquest programa no cobreixen la totalitat de la quantia que s'havia pressupostat. El conseller també ha indicat que serà aquesta setmana o la següent quan detallin la llista provisional dels centres que opten a acollir-se al programa.

Segons les enquestes d'STEI i ANPE, cap centre públic s'hi ha sumat. Pel que fa als concertats, s'estima que no superaran els 15. Ara bé, tots els que hi optin queden supeditats al que dictamini inspecció educativa i la comissió tècnica, que haurà de decidir si compleixen els requisits per participar en el pla.

Rebuig de la comunitat educativa

Els sindicats, les famílies i els directors (majoritàriament de l’escola pública) han mostrat el seu rebuig al pla. De fet, en el marc de la campanya ‘La llengua no es toca’, els claustres de més de 200 centres, entitats i associacions s’han fotografiat per donar suport a l’escola en català. La comunitat s’ha articulat al voltant de moviments com la Xarxa Educativa per la Llengua, que ha elaborat decàlegs perquè els docents expliquin als pares els beneficis d’aprendre en català. També s’han distribuït decàlegs per informar els pares sobre els beneficis del model lingüístic vigent.

L'Obra Cultural Balear (OCB) ha interposat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) contra el Pla de segregació lingüística, que s'aplicarà a Primària a partir del curs 2024-2025. En aquest escrit, l'entitat demana la suspensió del Pla pilot per considerar-lo "nociu, il·legal i no equitatiu", i per evitar que entri en vigor fins que es resolgui el plet, petició a la qual el Tribunal haurà de respondre en els pròxims dies o setmanes.

stats