Joves extutelats
Societat 17/02/2023

El director de l'OBIA adverteix del "vertader problema" que existeix a les Balears amb els joves extutelats

Josep Lluís Riera ha assenyalat que, mentre que algunes entitats privades sí que estan treballant bé, altres "arriben tard" i preparen els joves quan compleixen 17 anys i mig

ARA Balears
2 min
Josep Lluís Riera Moll, nou director de l'OBIA, aquest dijous en comissió parlamentària.

PalmaEl director de l'Oficina de la Infància i l'Adolescència de les Balears, Josep Lluís Riera, va advertir aquest dijous del "vertader problema" que existeix a les Balears amb els joves extutelats i de les diferències que existeixen entre entitats i administracions. Va explicar que, mentre algunes entitats privades sí que estan treballant bé, altres "arriben tard" i preparen els joves quan compleixen 17 anys i mig.

Segons va explicar Europa Press, en la seva compareixença a la Comissió d'Afers Socials, Drets Humans i Esports del Parlament de dijous, 16 de febrer, va indicar que s'està en contacte permanent amb les administracions competents. Així va donar resposta al diputat de Ciutadans Juanma Gómez, que ha traslladat "l'angoixa" que senten aquests joves, segons les entitats, perquè en apropar-se a la majoria d'edat desconeixen quin serà el seu futur, on viuran i sota quina protecció competencial.

Riera també va fer referència a les llistes d'espera per a habitatges tutelats i va apuntar que el problema de l'habitatge és general, tot i que s'ha rebaixat la llista d'espera i s'ha passat d'uns 18 mesos a 4 o 5. En tot cas, ha remarcat la complexitat de la qüestió de l'habitatge en algunes illes.

També ha explicat que l'Oficina ha pogut millorar la problemàtica que existeix en relació amb els menors en situacions conflictives de parella. Així, ha reivindicat que, gràcies a la pedagogia, s'ha pogut millorar la "mercantilització" a la qual ell mateix va fer referència en la presentació de l'informe anual de l'OBIA del 2021, motiu de la compareixença en la Comissió.

En aquest sentit, va lamentar que, amb relació a la venda d'alcohol en estadis i camps de futbol –ja que la norma en permet la venda sempre que no es tracti de competicions–, és habitual, durant els entrenaments, veure els pares consumint alcohol. Per aquest motiu, la protecció dels menors en aquests escenaris és un dels continguts destacats de la memòria.

D'altra banda, durant les intervencions que varen fer els grups parlamentaris, la diputada del PP Marga Durán va qualificar l'informe, corresponent al 2021, "d'una mica desfasat" i va criticar la falta de concreció respecte d'algunes accions.

En relació amb això, el president de l'Oficina va admetre que "falten coses" i que això es deu, en part, al fet que l'OBIA va estar set mesos sense director i que ell fa pocs mesos que ocupa el càrrec. Així mateix, va assegurar que el més probable és que la memòria del 2022 estigui acabada abans de la dissolució del Parlament abans de les eleccions.

En línies similars, la diputada d'Unides Podem Cristina Mayor va demanar que el coneixement de l'Oficina s'estengui als infants i també va alertar de la desigualtat en la distribució territorial.

Quant a la possible obertura del centre de menors a Mallorca, Riera s'hi va mostrar favorable i va apuntar que, davant les negatives inicials, podria ser una realitat aquest any, una vegada s'hagin fet els primers acords.

stats