Societat 15/01/2020

La Fiscalia obre una investigació per la prostitució de menors tutelats pel Consell de Mallorca

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil descarten que darrere hi hagi una xarxa d'explotació sexual

Alba Tarragó
3 min
El director de l'IMAS reconeix que la prostitució de menors tutelats "no és nova" i que els "preocupa"

PalmaLa Fiscalia de les Illes Balears ha anunciat aquest dimecres en un comunicat que ha obert diligències penals per investigar els casos de prostitució de, com a mínim, 16 menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, que depèn del Consell de Mallorca. La Fiscalia ha ordenat al cap superior de Policia Nacional que investigui el cas i n'identifiqui els presumptes responsables. A més, confirma que "els darrers anys s'han denunciat a Fiscalia diferents casos concrets de conductes que afecten menors d'edat per fets similars o semblants, que sempre s'han investigat".

Per la seva banda, aquest dimecres mateix el director de l'IMAS, Javier de Juan, ha reconegut que la situació de prostitució en què es troben 16 menors tutelats dels seus centres "no és nova" i que els "preocupa molt". De Juan ha fet aquestes declaracions després d'una reunió extraordinària que ha mantingut amb la Delegació del govern, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil arran dels casos d'explotació sexual infantil coneguts aquesta setmana.

Els cossos i forces de seguretat de l'Estat han negat que darrere els menors explotats hi hagi una xarxa de prostitució organitzada i insisteixen que es tracta de casos aïllats. La cap de la Unitat de Coordinació contra la Violència sobre la Dona de la Delegació del govern, Julia Vázquez, ha afegit que pot ser, fins i tot, que aquests menors "siguin explotats per diferents persones al mateix temps". Per exemple, insisteix Vázquez, "les tres persones detingudes per la Guàrdia Civil el desembre de l'any passat en relació amb explotació de menors no tenien relació entre elles".

L'IMAS ha puntualitzat que els 16 casos de prostitució de menors que s'han fet públics corresponen a nins i nines que encara estan tutelats i viuen als centres. D'aquests, nou casos es varen produir el 2019. Des de l'institut, assenyalen que no poden informar dels infants que han estat explotats anteriorment, és a dir, els que ja han fet els 18 anys i han sortit dels centres de l'Administració Pública.

Malgrat les dades conegudes aquesta setmana, Javier de Juan afirma que el protocol de prevenció –creat el 2018 de manera conjunta amb el Govern– "no ha fallat" i celebra les "excel·lents relacions" que hi ha hagut entre l'IMAS, Policia Nacional i Guàrdia Civil. El president de l'institut relaciona les elevades xifres del 2019 amb un augment de les mesures de detecció. En aquest sentit, la directora insular d'Infància i Família, Maria Ángeles Fernández Valiente, indica que aquests 16 casos són només "la punta de l'iceberg" i que pot haver-n'hi molts més que no es coneixen.

"No és un problema exclusiu de l'IMAS", defensa De Juan. Com a mesura, ha anunciat que crearan una comissió per reunir-se de manera periòdica amb els agents del sector que es dediquen a la protecció de menor. L'objectiu, diu, és "sensibilitza la societat i posar el focus en el fet que existeixen consumidors d'aquest tipus".

14 menors "aïllats" a la part forana de Mallorca

Davant la reincidència d'alguns menors, el director de l'IMAS, Javier de Juan, defensa que "per llei no es poden prendre mesures de privació de llibertat" perquè aquests menors estan en un règim obert. L'única mesura que es pot prendre és aïllar-les i per això les allunyen de Palma, "on es troben els nuclis que les capten", indica la directora insular d'Infància i Família, Maria Ángeles Fernández Valiente. Així, dels 16 casos de menors tutelats explotats sexualment, 14 estan a la part forana i dos a la península.

La menor que va ser violada la nit del 24 de desembre a Corea encara residia a un centre de Palma, tot i haver protagonitzat altres fugides anteriorment. Ara bé, "tenia una educadora per ella sola", apunta Fernández. Tot i això, és molt comú que "quan entren en crisi, surtin per la porta", afegeix.

Si bé reconeixen que aquestes situacions són comunes, defensen que "no es normalitzen", donat que són casos "extrems". Quan es donen aquestes situacions, el primer que fan és telefonar l'112 i donar l'avís. Després de dues o tres hores, si no han tornat, posen la denúncia.

La directora insular destaca que en aquests casos "el captador és el grup d'iguals, són altres víctimes les que fan aquesta funció". Per això, intenten transmetre a les més joves que, per exemple, "si una amiga t'ofereix drogues, no és una bona amiga".

stats