Societat

La dieta mediterrània pot revertir el fetge gras

La doctora en Nutrició Maria Magdalena Quetglas remarca que cal complementar l'alimentació amb exercici

La dieta mediterrània redueix el nivell d'inflamació i fins i tot pot revertir el fetge gras, una malaltia per a la qual encara no hi ha medicació. Així ho evidencia la tesi de la doctora en Nutrició i Ciències dels Aliments Maria Magdalena Quetglas. Gràcies a aquesta feina, alguns pacients que patien han pogut revertir aquesta patologia gràcies a aquesta dieta, combinada amb l'exercici físic. "T'has de moure", remarca Quetglas.

Quetglas va elaborar la seva tesi amb dos estudis diferents. Pel que fa al primer, va fer el seguiment de 90 persones amb síndrome metabòlica, obesitat i sobrepès durant sis anys. "En començar l'estudi, els dividíem en dos grups, a uns els donàvem pautes més generals i als altres més concretes", explica. Aquesta pràctica estava pensada amb la intenció de comparar els resultats entre les persones que no tenien informació específica de la dieta que havien de seguir i l'esport que havien de fer amb els de les persones que feien activitats específiques. Durant una setmana a l'any, els participants rebien un acceleròmetre en forma de polsera que registrava el son i l'activitat física. També els feien una analítica "amb un parell de paràmetres més específics" cada any.

Cargando
No hay anuncios

En acabar el període d'observació, els pacients que varen reduir l'índex de massa corporal varen experimentar millores significatives en la seva salut: menys obesitat abdominal, més control de la glucosa i reducció de la inflamació. En canvi, els pacients que no varen reduir el seu pes presentaven marcadors inflamatoris més alts.

Cargando
No hay anuncios

En el segon estudi es va fer un seguiment de 45 persones durant dos anys, algunes de les quals patien fetge gras. En aquest cas, es varen dividir en tres grups: un de control (al qual se li donava una informació general), un altre de dieta mediterrània (en què es recomanava menjar saludable i fer 10.000 passes diàries) i un equip al qual se li pautava la bona alimentació combinada amb 10.000 passes diàries i tres vegades d'exercici físic a la setmana.

Els resultats han demostrat que les persones amb síndrome metabòlica i baixa adherència a la dieta mediterrània presentaven nivells elevats d’inflamació, estrès oxidatiu i marcadors metabòlics desfavorables, com triglicèrids alts i colesterol HDL baix. Així mateix, les persones amb un consum elevat d’aliments ultraprocessats mostraven pitjors indicadors d’inflamació i activitat antioxidant.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, Quetglas conta que durant l'estudi es va establir un vincle entre els participants que no tenien la informació específica i la dieta mediterrània pel fet de viure a una illa i d'estar relacionat amb aquest tipus d'alimentació. "Sense dir-los res s'hi varen acabar adherint", diu. Per altra banda, Quetglas recorda la importància de fer exercici i de seguir hàbits saludables. "Han implantat bons hàbits i han tingut un seguiment, però si no continuen poden tornar a tenir la patologia", adverteix.