Diada de les Balears
Societat 22/02/2024

La Diada de les Balears organitzarà més de 200 activitats arreu de les Illes

Enguany s'hi ha fet coincidir el ple del Consell de les Comunitats Balears a l'Exterior, que celebra el 25è aniversari

ARA Balears
3 min
La consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, i la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Xesca Ramis.

PalmaEl Dia de les Illes Balears, que es commemora el primer de març, té un programa de 258 activitats que es desenvolupa del 29 de febrer al 3 de març a les quatre illes. Així ho ha anunciat aquest dijous en roda de premsa la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, qui ha detallat que el lema d'enguany és 'Som el que estimam - Estimam el que som'. En concret, es faran 258 activitats infantils, esportives, participatives, gastronòmiques i culturals, 185 de les quals tindran lloc a Mallorca (144 a Palma i 43 a la Part Forana), 45 a Menorca, 20 a Eivissa i 5 a Formentera.

El pressupost del Govern per a l'organització de la Diada ha estat de 519.000 euros, i s'han mantingut els convenis amb els consells insulars de Menorca i Eivissa, que han rebut 30.000 euros cada un, i de Formentera, amb 12.000 euros, amb la finalitat que puguin organitzar les activitats que considerin oportunes. A més, i amb l'objectiu de fer extensiva la Diada, s'han signat convenis d'un màxim de 2.000 euros amb 23 municipis de Mallorca perquè desenvolupin les seves pròpies activitats.

Com a principal novetat, enguany s'ha fet coincidir el ple del Consell de les Comunitats Balears a l'Exterior, que enguany celebra el 25è aniversari, amb la data assenyalada. En aquest sentit, Estarellas ha posat en valor "la gran labor que fan totes i cadascuna de les Cases Balears que lluiten diàriament perquè les arrels mallorquines, menorquines, eivissenques i formenterenques continuïn vives a quilòmetres de l'arxipèlag". El ple del Consell de les Comunitats Balears a l'Exterior serà el 28 de febrer a l'Arxiu del Regne de Mallorca i comptarà amb la presència de 21 representants de les diferents cases.

El programa d'actes del Dia dels Illes Balears s'obrirà l'endemà amb el lliurament dels premis Ramon Llull i de la Medalla d'Or del Govern, a l'edifici de la Llotja. En relació amb la jornada del primer de març, data en la qual se celebra la festa oficial de la Comunitat, la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Xesca Ramis, ha destacat el tradicional Mercat de les Illes Balears, format per prop de 200 llocs, que estarà dividit en dos espais.

Per una banda, hi haurà el Mercat d'Oficis Tradicionals, que augmenta un 10% la presència d'artesans i se situarà en el passeig de Sagrera (fins al carrer del Consolat), la plaça de les Drassanes i la vorera al costat de l'Hort del Rei. Per una altra, hi haurà un segon espai al marge del Mercat d'Oficis que comprendrà el tram restant del passeig de Sagrera fins a la Feixina, on també tindrà lloc una mostra gastronòmica amb una important presència de les cases regionals. A més, hi haurà una Fira de Denominacions d'Origen, Indicacions Geogràfiques Protegides i Productes de Qualitat de Balears, amb 17 expositors entre l'Hort del Rei i el parc de la Mar.

Aposta per la cultura i l'esport

El Govern ha volgut plasmar la seva aposta per la cultura i l'esport en el programa d'activitats d'enguany. Així, per una banda, dia 1 hi haurà un concert al migdia a l'Hort del Rei a càrrec de Tomeu Penya, Bep Marquès & Joss Crespí, Albert Oliva i La Guineu. També es podrà gaudir de dos espectacles, un de cavall de Menorca a la porta de Santa Catalina, a l'horabaixa, i un 'I tu què saps?', basat en el concurs 'Jo en sé més que tu' d'IB3. A més, es faran 49 tallers d'oficis tradicionals.

L'endemà, Jaume Anglada oferirà un concert a les 20 hores al passeig del Born. Quant a l'agenda esportiva, programada en col·laboració amb les federacions esportives, Ramis ha anunciat la XIII Marxa Cicloturista, de 90,5 quilòmetres; el Gran Premi Govern dels Illes Balears i el Premi Illes Balears de trot a Son Marró; el XVIII Trofeu Balear de Piragüisme; el Campionat de Balears de Vela; el Campionat de Natació amb Aletes, i tornejos de tir amb fona i escacs, entre altres propostes.

També es farà la Mostra del Govern, amb la participació de totes les conselleries que conformen l'Executiu, amb estands i activitats per a totes les edats al parc de la Mar. A més, es mantenen les jornades de portes obertes al Parlament, el Consell de Mallorca, el Palau de Congressos, l'Ajuntament de Palma o el Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera, entre d'altres. Estarellas ha aprofitat la presentació del programa per agrair a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, la Policia Local, el personal d'Emergències i Emaya la seva labor durant la celebració del Dia de les Illes Balears. Finalment, el Govern ha triat la festa oficial de la Comunitat per presentar la seva nova identitat visual.

stats