Societat 24/05/2018

La DGAIA retira una nena de dos anys als seus pares per una ablació de clítoris

La nena fa una setmana que viu amb una família d'acollida i un jutjat de Tortosa investiga el cas

Ara
2 min

BarcelonaLa direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), a instàncies de la fiscalia, ha retirat una nena de dos anys dels seus pares, una parella originària de Gàmbia que viu a Tortosa, i l'ha deixada amb una família d'acollida d'emergència. Segons informa l'ACN, el jutjat número 5 de la ciutat de l'Ebre investiga la mutilació genital de la nena.

La DGAIA ha suspès les funcions tutelars a la parella i la Generalitat n'ha assumit la custòdia després de verificar que li havien practicat una ablació de clítoris. El protocol es va activar arran d'una visita al pediatre per les molèsties derivades d'una possible infecció d'orina que podria estar relacionada amb la mutilació. Una revisió en profunditat feta a l'Hospital Verge de la Cinta va confirmar l'ablació. Els pares van explicar que la mutilació genital l'hauria practicat l'àvia de la nena, a Gàmbia, pocs dies després que nasqués.

La fiscalia va obrir la investigació el 18 de maig i el cas va passar al jutjat número 5 de Tortosa dimarts passat. Tot i que els han retirat la tutela de la nena, ara com ara els pares no consten com a investigats. Tots dos van negar que haguessin mutilat la nena però van admetre que ho havia fet l'àvia. La investigació haurà d'aclarir si van participar en l'ablació com a autors, cooperadors necessaris o facilitadors i, exactament, com i quan es va cometre. La família fa nou mesos que va arribar a Espanya, tot i que primer, abans d'anar-se'n a Tortosa, es va instal·lar a Múrcia.

Les primeres valoracions fetes per la DGAIA indiquen que, més enllà de les seqüeles produïdes per la mutilació genital, la situació general de salut de la nena és bona. Tampoc mostra signes de malnutrició o maltractament. En tot cas, els dictàmens en profunditat dels tècnics hauran de determinar l'abast de l'afectació i les seves conseqüències, tant físiques com psicològiques.

Fonts pròximes a la investigació han explicat a l'ACN que la mutilació genital femenina és un delicte que es pot perseguir penalment a Espanya encara que s'hagi comès fora del territori estatal. Això és així des de l'entrada en vigor de la llei orgànica 3/2005 del poder judicial, que va canviar els criteris de competència territorial dels jutges espanyols i que els permet perseguir aquesta pràctica encara que s'hagi dut a terme a l'estranger, sempre que els responsables siguin a Espanya. L'article 149 del Codi Penal castiga amb penes de sis a dotze anys de presó la mutilació genital, i inhabilita els culpables de l'exercici de la pàtria potestat de la menor entre quatre i deu anys.

stats