Delicte informàtic i contra la intimitat
Societat 20/04/2024

Detinguts tres menors per accés il·legal informàtic i delicte contra la intimitat a centres docents de Palma

S'acusa dos dels autors d'un delicte de revelació de secrets i amenaces i el tercer com a presumpte autor d'un delicte contra la intimitat

ARA Balears
3 min
Imatge d'arxiu de la Policia Nacional.

PalmaAgents de la Policia Nacional han detingut tres menors per tres fets diferents a centres docents de Palma: dos com a presumptes autors d'un delicte de revelació de secrets i amenaces, i el tercer com a presumpte autor d'un delicte contra la intimitat.

En una nota de premsa, la Policia ha informat que ha aclarit dos delictes en els quals s'han vist implicats menors d'edat, que haurien utilitzat la confiança que tenien amb altres companys de curs per usar les credencials dels seus comptes personals escolars, introduir-se en els seus perfils sense el seu coneixement ni autorització i suplantar-ne la identitat.

Ambdós fets es van dur a terme mitjançant una aplicació que proporciona accés als estudiants a material, tasques i facilita contactes o presentar treballs durant el curs, a més del seguiment tant per pares com per professors.

En un dels fets, un menor que coneixia les claus d'accés al compte d'un company hi va accedir i va començar a enviar missatges fora de to i fins i tot a mantenir converses amb altres alumnes fent-se passar pel seu company, arribant fins i tot a amenaçar o fer propostes de contingut sexual.

En un altre cas, es tractava d'un accés il·legal al compte d'una companya perpetrat per una altra alumna del seu curs que coneixia les seves credencials, fent comentaris contra els professors, queixant-se del treball escolar, i arribant a insultar i amenaçar diversos integrants de l'equip escolar, sempre utilitzant el nom del perfil al qual havia accedit il·legalment.

Rebudes les dues denúncies, el Grup de Delictes Tecnològics de la Policia Nacional varen començar les primeres investigacions exonerant els titulars dels comptes que havien produït els fets, ja que aquests escolars no tenien res a veure amb l'ocorregut.

Després de contactar amb el centre docent, es va poder comprovar la veracitat de les manifestacions dels alumnes innocents que s'havien convertit en víctimes. Persones desconegudes havien usat els seus comptes sense el seu coneixement ni autorització i havien dut a terme els fets denunciats. En col·laboració amb els centres docents afectats, es van aconseguir identificar els presumptes autors, que eren menors d'edat i alumnes del mateix curs. Aquests menors van poder ser identificats a través de tècniques de recerca tecnològica, moment en el qual van ser detinguts com a presumptes autors dels fets.

Així mateix, la Policia Nacional ha aclarit un tercer delicte, també comès per un menor que hauria difós i publicat a una coneguda xarxa social una fotografia íntima que hauria fet a un altre menor a les dutxes d'unes instal·lacions esportives sense el seu consentiment.

La imatge es va fer aprofitant que el menor es dutxava a les instal·lacions i, després d'adonar-se'n, ho va recriminar a qui hauria fet la fotografia, demanant-li que l'esborràs i que no li passàs a ningú. Posteriorment va tenir coneixement que no sols no l'havia esborrat, sinó que fins i tot l'hauria mostrat a tercers i pujat a una xarxa social, conductes que integren diversos delictes del codi penal.

De les indagacions policials es va poder corroborar la identitat del presumpte autor tant de la fotografia com de la seva difusió. Actualment s'han traslladat les denúncies i les diligències policials practicades pel Grup de Delictes Tecnològics a la Fiscalia de Menors. Respecte dels delictes fets als centres escolars, s'han pres les mesures disciplinàries procedents i la Policia ha destacat tant la predisposició com la col·laboració dels centres per al total aclariment dels fets denunciats.

La Policia ha considerat important insistir que les credencials d'accés a comptes personals a internet són privades i intransferibles i que introduir-se sense permís en els perfils d'altres persones és un delicte inclòs en el codi penal.

A més, ha recordat que fer fotografies en una esfera íntima a tercers sense el seu consentiment per després difondre-les també és una conducta delictiva amb la seva corresponent pena, però que, atesa la condició de menor de la víctima, podria fins i tot ser considerada un tipus de distribució de pornografia infantil, la qual cosa agreuja enormement el fet.

stats